Nu ska kommunen bli sams med bävern

Antalet bävrar i Enköpingsån ökar igen. Men kommunens inställning är nu att vi får lära oss att samexistera med bävern.

Bävern gnager sönder träd längs Enköpingsån, bland annat vid hamnen och Klosterparken. Men någon bäverjakt blir det inte, nu vill kommunen samexistera med bävern.

Bävern gnager sönder träd längs Enköpingsån, bland annat vid hamnen och Klosterparken. Men någon bäverjakt blir det inte, nu vill kommunen samexistera med bävern.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-05-05 12:00

Flera träd i parkerna längs ån har gnagts sönder av bäver och kommer att dö.

EP har rapporterat om den finska björken nära idéträdgårdarna vid Åpromenaden som fälldes av bäver under påskhelgen. Björken planterades 2017 för att uppmärksamma att Finland firade 100 år av självständighet.

– Nu har bävern även gnagt på en pil längs ån vid Klosterparken och på en pelarasp vid Åpromenaden, säger Johan Arvidsson vid parkförvaltningen.

Träden kommer att dö på grund av bäverskadorna och måste därför tas bort.

– Men vi sparar pilen ett tag, det riskerar inte att falla och vi har nätat in den. Det är en kul snackis, många promenerar förbi där för att titta på bäverspåren, säger Johan Arvidsson.

Några planer på att jaga bäver för att minska deras härjningar i parkerna har man inte på parkförvaltningen.

– Vi ska försöka samsas med bävern, men tanken är att vi kommer att näta in parkträden längs ån, säger Johan Arvidsson.

Hur många bävrar det finns i Enköpingsån är oklart men troligen är det flera.

– Det är en del bäverskador men inte mycket. De börjar vakna till liv nu igen på våren och det är svårt att få bort dem, säger Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare vid Enköpings kommun.

undefined
Bävern är starkt revirhävdande, skjuter man bort en dominant hane kan det leda till att det blir fler bävrar då yngre hanar vill ta över reviret.

Jakttid är det på bäver mellan 1 oktober och 10 maj men någon bäverjakt finns inte i kommunens planer för närvarande.

– Vi måste lära oss att leva i symbios med bävern och lära oss hur vi skyddar oss från den. Det finns olika sätt att exempelvis skydda träd och det är en avvägning var man ska låta bävern fälla träd och gräva hål i vallar, säger Pär-Ola Borgestig.

Jakt på bäver kan dessutom få motsatt effekt mot vad man tänkt, stammen kan öka.

– Skjuter man bort en dominant hane kan det komma flera yngre hanar som vill ta över reviret, det kan leda till att det blir fler bävrar, det är ett starkt revirhävdande djur, säger Pär-Ola Borgestig.

Tillsammans med länsstyrelsen för kommunen nu diskussioner om hur man ska förvalta bäverstammen i Enköping.

För två år sedan avlivades tre bävrar i Enköpingsån då de orsakade skador som påverkade bygget av nya simhallen. Bävrar har även orsakat översvämningar av åkermark i Haga då de grävt hål i vallarna längs Enköpingsån.

Bäver har även avlivats tidigare, 2018, då de orsakade så stora skador i parkerna längs ån så det innebar en fara för allmänheten med träd som föll. Demonstrationer skedde då vid kommunhuset för att rädda bävern.

undefined
Parkträden längs Enköpingsån nätas nu in för att skydda dem från bävergnag. Vid klosterparken kan man se hur effektivt en bäver gnagt på en pil för att fälla den och komma åt maten i trädets krona.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!