Inga större förändringar görs i nya stadsbusslinjenätet

På måndagen fanns personal från Upplands Lokaltrafik (UL) vid järnvägstationen och vid Gustaf Adolfs plan i Enköping för att svara på allmänhetens frågor om det nya stadsbusslinjenätet.

Lillemor Käll pratar med trafikplanerare Daniel Elenbring om nya stadsbusslinjenätet. UL är på plats under måndagen och tisdagen för att möta allmänhetens frågor och funderingar kring det nya busslinjenätet.

Lillemor Käll pratar med trafikplanerare Daniel Elenbring om nya stadsbusslinjenätet. UL är på plats under måndagen och tisdagen för att möta allmänhetens frågor och funderingar kring det nya busslinjenätet.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-08-16 06:00

– Vi har fått in en hel del synpunkter, de flesta frågorna känner vi redan till. Som att bussarna slutat gå över Munksundet och att bussen inte stannar vid äldreboenden i Romberga och vid Ljunggården, säger Annette Öqvist vid region Uppsala, projektledare för det nya stadsbusslinjenätet.

Elisabeth Sjöberg som är på morgonpromenad med hunden Scilla stannar till vid UL:s monter.

– Tidigare kunde jag kliva på bussen till lasarettet vid S:t Ilian, det var smidigt. Nu måste jag gå upp till stationen, det är synd men man vänjer sig och jag åker inte buss så ofta, säger Elisabeth.

undefined
”Närmast kommer utvecklingen att handla om mer trafik inom det nya stadsbusslinjenätet, med tätare avgångar de tider på dagen då resandet är som störst” säger Stefan Adolfsson, avdelningschef för samhällsutvecklingen vid region Uppsala/UL.

Lillemor Käll bor vid Fannalund och är glad då hon nu fått en hållplats vid sitt bostadsområde.

– Det fungerar bra, man tar sig till butiker, badet eller Bredsand. Och det blir bättre när man finjusterar busstiderna så de matchar regionbusstrafiken, säger Lillemor.

Några omedelbara åtgärder kommer inte att göras utifrån de synpunkter som nu kommer in. De sammanställs och tas med i den fortsatta dialogen med berörda aktörer.

– Det gäller att se över helheten när man förändrar något, rubbar man en grej påverkar det hela systemet, säger Annette Öqvist.

Lägger man exempelvis till en ny hållplats kan det bli för tätt mellan hållplatserna, bussresan tar längre tid och blir mindre attraktiv.

Synpunkter finns även på att det är få resenärer på bussarna, att de ofta går tomma. Enligt den resandemätning som gjorts reser Enköpingsborna sex bussresor per person och år.

– All kollektivtrafik gick ned under pandemin och det krävs en viss etableringstid innan systemet får full potential. Man räknar med att det tar tre till fem år att förändra folks beteende, säger Annette Öqvist.

– Nu vill vi att systemet sätter sig. Det är klart att det blir kompromisser men för de flesta är det ett bättre linjenät som nu körs större delen av dygnet, säger Stefan Adolfsson, avdelningschef vid samhällsutvecklingen vid region Uppsala.

Att köra med mindre bussar de tider färre reser är inget alternativ.

– Bussarna är dimensionerade för rusningstrafik och för ökade volymer i ett tioårsperspektiv efter avtalet med Keolis, som kör busstrafiken, säger Annette Öqvist.

– Enköping växer och vi har en ständig dialog med kommunen om vad nästa steg är, det är ett stort fokus på vad stan behöver för sin utveckling, säger Stefan Adolfsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!