Per Lindqvist har neurosjukdomen ALS och får hjälp dygnet runt av kommunens assistensverksamhet Alio. Han tillhör en riskgrupp för corona.
Men assistenterna bär inga munskydd. Anledningen är att det inte finns några rekommendationer från myndigheterna att använda skyddsutrustning i liknande fall.
– Jag känner mig oerhört kränkt, ledsen och förbannad. Hur kan de göra så här? säger Per som trots flertalet kontakter med chefer inom omsorgen fått nobben på sin önskan om munskydd.
Per Lindqvist drabbades av MNS/ALS för elva år sedan och kan idag inte röra armar, ben eller händer. Han behöver hjälp med andningen de flesta av dygnets timmar. De assistenter som jobbar hos Per ofta är oerhört nära honom vid exempelvis tandborstning, tvätt och matning.
– Jag trivs väldigt bra med personalen men deras arbetsgivare vägrar förse dem med masker. Jag befinner mig i assistenternas utandningsluft stor del av tiden, det känns fruktansvärt i dessa coronatider, säger Per.
Trots att Pers läkare vid neurologen på Akademiska sjukhuset rekommenderar att assistenterna ska bära munskydd är Alios svar till Per att de följer de riktlinjer de har och att det kan vara en risk i sig att överanvända munskydd.
– Det känns för jäkligt att de inte kan göra något proaktivt, de vågar inte ta egna beslut, säger Per.
Han kan skaffa egna munskydd till personalen, det räknas som personligt skydd.
– Men jag är så dålig att jag knappt hänger ihop och har stridit för det här i en månad. Och drabbar det mej så drabbar det även andra som har assistans eller hemtjänst, säger Per.
Vid vård- och omsorgsförvaltningen har man tagit beslut på att följa de rutiner som Region Uppsala har. Skyddsutrustning ska bara användas när en person är misstänkt smittad eller har konstaterad covid-19.
– I takt med att Folkhälsomyndigheten samlat in mer kunskap om smittspridning av viruset så kan rekommendationerna ändras. Vi bevakar detta regelbundet, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Förvaltningen kan ta egna beslut men anser att det vore olyckligt att inte följa experternas råd. Enskilda verksamheter, som Alio assistans, kan inte ta egna beslut.
Under torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya riktlinjer gällande skyddsutrustning, vilket kan påverka användningen av munskydd.
– Vi riggar just nu för att möta de eventuellt nya kraven men inväntar skriftlig riktlinje från myndigheten innan vi verkställer, säger Anna-Karin Bye.