Den 20 september tog utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden avvecklingsbeslutet. Onedotzero upphör att existera den 31 december.
Sofie Löfgren och Emma Karlholm har jobbat på Onedotzero i flera år. De är arga och besvikna. De sörjer inte bara att de blir av med sina kreativa arbetsuppgifter, utan anser även att Enköpings kommun slösar med sina resurser och förlorar viktig kunskap om Onedotzeros genomförda projekt.
– Det ska bli intressant att se vad kommunen gör med de projekt som vi står för, säger Sofie Löfgren.
Hon nämner en brandutbildning, en digital kurs som Onedotzero har utvecklat. Ett annat exempel på en sådan digital kurs handlar om lyftteknik inom äldreomsorgen.
– Jag gissar att dessa sakta men säkert kommer att sluta fungera och så köper de in något dyrt utifrån i stället, säger Sofie Löfgren.
Till de projekt som de nämner med särskild stolthet hör tillgängliggörandet av Doktor Westerlunds patientbok, ett jobb som utfördes åt Westerlundska sällskapet. Boken har fotograferats av och med hjälp av ett program kan man nu bläddra digitalt i den ömtåliga och värdefulla boken.
– En av de stora sakerna för mig har varit att få komma ut och hjälpa kunder och se att de använder sakerna, säger Emma Karlholm med stolthet.
Något som de däremot har retat sig på är otydliga budskap kring Onedotzeros syfte från dem som bestämmer i frågan.
Från början var tanken att projektet skulle bli ett självständigt socialt företag med IT-tjänster. Kunderna var helt och hållet externa. Enköpings kommun startade företaget och efter tre år skulle Onedotzero drivas vidare av de anställda. Så blev det inte.
Sedan ändrades inriktningen. Nu skulle kunderna i stället vara kommunens egna verksamheter, som kunde få hjälp med utformning av bland annat appar och grafisk design.
– Det som var dåligt var att det inte blev marknadsfört på rätt sätt, säger Sofie Löfgren och berättar att det till och med dröjde länge innan information om Onedotzero kom med på kommunens interna hemsida, intranätet.
De upplever att de mött många inom kommunen som har behövt deras hjälp, men som inte ens har känt till att möjligheten till IT-tjänsterna har existerat. Men de kunderna som lyckats hitta dit har å andra sidan gärna fortsatt att anlita Onedotzero.
För ett år sedan var Onedotzero på väg att läggas ner, men skolpolitikerna gav det ett års respit. Då upplevde Sofie Löfgren och Emma Karlholm att mycket av argumenten för en nedläggning handlade om att spara pengar.
– Då vi visade att vi kunde spara pengar på verksamheten förändrades argumentationen, säger Emma
När frågan skulle prövas på nytt var huvudskälet till nedläggning i stället att för få deltagare gått till annat arbete från Onedotzero. Ingen av kvinnorna har dock upplevt att frågan om att gå vidare i arbetslivet har tagits upp aktivt.
– Varför skulle jag söka jobb när jag är anställd här och trivs? Här känner vi att vi tillför något, säger Emma Karlholm.
Sofie Löfgren är riktigt förbannad över nedläggningsbeslutet:
– De har en sån fantastiskt bra resurs här, men de förstår inte att de kan använda den.
Emma Karlholm nämner också ett projekt som nu inte hinner bli verklighet. De skulle göra en möbelinventeringsapp, som gör att man kan se vad det finns för möbler inom kommunen:
– Det finns ingen chans att vi hinner göra klart den och då fortsätter de antagligen att köpa in nya möbler år ut och år in i kommunen.