– Hade vi vetat det här hade vi aldrig flyttat hit, säger Birgitta Sjögren, en av de boende i seniorvillorna på Korvettvägen.
Det är dock inte bara hennes gata som drabbas. Den dagen exploatören Bredsands framtidsboende lämnar över ansvaret gäller det hundratals hushåll i det relativt nybyggda området. Då blir vägar, belysning, lekplatser, grönytor, dammar och diken de boendes ansvar.
– Vi pratar om alla framtida investeringar, det kan ju bli orimliga kostnader, säger Hans Butschkau.
Sådana här saker styrs av detaljplanen som finns för området. I planen för Bredsandsskogen, som fastställdes 2014, står att gator, cykelvägar och andra gemensamma ytor på kvartersmark ska vara gemensamhetsanläggningar och alltså bekostas och skötas av de boende efter det att exploatören byggt klart området.
Vissa personer har läst om gemensamhetsanläggningar i sina kontrakt men alla säger sig inte ha känt till det och eftersom exploatören ännu inte lämnat över ansvaret har man inte haft anledning att fundera över det. Några har dessutom fått uppfattningen att kommunen ska ta över ansvaret den dagen området är klart.
För området Storskogen, som ligger ett stenkast bort, är kommunen huvudman och står för de saker som Bredsandsskogsborna nu måste betala för. Men när detaljplanen för det området fastställdes 2008 var avsikten att gator och naturområden skulle ägas och förvaltas gemensamt. Förra året reviderades dock planen, bland annat med syfte att flytta ansvaret till kommunen.
– Snacka om godtyckligt. Måste det inte vara lika för alla? Vi betalar faktiskt också kommunalskatt, säger Anja Kålman.
För att kunna sköta gemensamhetsanläggningarna måste hushållen i området snart bilda en samfällighet som ska styras av en styrelse.
– Hur ska vi klara att bilda en sådan, med hundratals hushåll? Det är ju som ett helt samhälle ska styras av en styrelse. Och vem tror man kommer att vilja sitta i en sådan styrelse?
Förra politikern Ann-Kristin Føsker har engagerat sig i frågan och bland annat skrivit insändare i EP. Hon stöttar nu en grupp i området som ska försöka vinna gehör hos politikerna. Gruppen har samlat in omkring 500 namnunderskrifter.
– Vi kommer inte att ge oss, de måste ändra i detaljplanen för vårt område, säger Birgitta Sjögren, som är en av personerna i gruppen.