I fjol fick skolan pengar till skridskor – i år tas isen bort

I fjol fick Bergvretenskolan bidrag från Enköping kommun för att kunna köpa in låneskridskor.
I år tar samma kommun bort isen på skolgården.
Nu vädjar Bergvretenskolan om att beslutet omprövas.

David Isberg på grusplanen vid Bergvretenskolan. Här har det varit skridskois tidigare vintrar.

David Isberg på grusplanen vid Bergvretenskolan. Här har det varit skridskois tidigare vintrar.

Foto: Charlotta Gustavsson

Enköping2024-12-10 05:00

Läraren David Isberg är ansvarig för fritidshemsverksamheten på Bergvretenskolan.

 – När vi fick det här beskedet i mitten på november blev vi väldigt besvikna. Framförallt för att vi tidigare år när vi haft isen tillgänglig sett att det skapar jättemycket positiva effekter för våra barn och ungdomar på skolan, men också för vårt lokalområde, säger David Isberg.

undefined
Bild från tidigare skridskovinter vid Hummelstaskolan.

Han tycker att beslutet försvårar skolans kompensatoriska uppdrag.

– Vi ska kunna erbjuda möjligheter för barn att till exempel få prova på sånt som de kanske inte får göra hemma eller utanför skola och fritidshem. Under förra vintern såg vi att barn och ungdomar fick pröva att vara på isen och då kontaktade en förening och vi vet hur viktigt föreningslivet är, säger David Isberg.

– Det är så små och enkla saker, som att på riktigt få pröva någonting som man tycker är roligt. Man får lyckas i det och det skapar den här framtidstron som är så otroligt viktig för barn och ungdomar. Likaså gynnar isen spontanidrotten.

Så isen har använts mycket?

– Oerhört mycket och den har på riktigt gjort skillnad.

Isen har även varit till nytta under idrottslektionerna och som ingrediens i rastverksamheten på Bergvretenskolan.

– Vi kommer att ansvara för att det blir en bra verksamhet ändå. Vi behöver inte vara beroende av en is, men vi ser massa positiva effekter med den.

Du tycker att det är värt pengarna?

– Oh, ja, det som det här gör på lång sikt, att barn får lyckas. Det kan låta banalt, men när de är på isen och känner: "jag klarade det här, vad roligt", skapar det jättestora positiva effekter, säger David Isberg.

Skolan har låneskridskor som kan lånas ut till alla elever. Förra året fick Bergvretens elevråd ett bidrag från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden för att just kunna erbjuda skridskoåkning

– Vi fick pengar och köpte in massa låneskridskor för att alla skulle få pröva det. Då känns det tokigt att man nu plockar bort det, säger Frida Johansson som är rektor på Bergvretenskolan. 

– Det är 826 elever här. Man kanske tycker att det är mycket jobb med isen, men det är också väldigt många som får glädje av den, säger Frida Johansson.

undefined
Frida Johansson, rektor på Bergvretenskolan.

EP har tidigare berättat att utbildningsförvaltningen har fått frågan från fastighetsförvaltningsenheten i fall förvaltningen vill låta spola isar vid skolorna. Kostnaden skulle i så fall hamna på utbildningsförvaltningen. 

– Att det ska ligga under rektors ansvar att spola is känns inte rimligt. Jag har ansvar för mycket, men att jag ska ha ansvar för att spola is i Bergvreten känns inte rätt, säger Frida Johansson.

Hon tycker dessutom att det vore orimligt om utbildningsförvaltningen ska ta kostnaden för att spola en is som allmänheten har glädje av.

Bergvretenskolan har skrivit ett brev till ansvariga politiker och tjänstemän Vid Enköpings kommun. I brevet önskar skolan att beslutet kan omprövas.

– Vi bad dem att tänka ett varv till. Vi ville förklara värdet av isen för barn och unga på Bergvretenskolan. Vi ville vara säkra på att de har förstått hur mycket vi använder isen och vilket stort värde den har för oss, säger Frida Johansson.

– Vi kräver inte att man behöver göra någon superis, utan det räcker med några dagar och sedan ligger isen där. Då kan vi skrapa den och eleverna kan hjälpa oss med att se till att plocka bort skräp och sådana saker. Det skapar också någonting, när barnen får vara med, ta ut spadar och skotta bort snö. Det blir en fantastisk känsla tillsammans, säger David Isberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!