Hygienrutinerna i omsorgen behöver förbättras

Det finns brister i vårdhygienen i kommunen men enligt mätningar har förbättringar skett sedan i våras.

Varför det brister i rutinerna gällande desinfektion före nära arbete med patienter är oklart, men resultatet är liknande i många kommuner.

Varför det brister i rutinerna gällande desinfektion före nära arbete med patienter är oklart, men resultatet är liknande i många kommuner.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Enköping2020-12-01 16:00

God hygien är viktigt för att minska smittspridning och hygienrutinerna inom kommunernas omsorg undersöks regelbundet av organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Undersökningen är uppdelad i hygienrutiner och klädrutiner och inom dessa mäts flera olika områden. 

I Enköping ligger följsamheten av de basala hygienrutinerna lägre än för landet i snitt. Omkring 59 procent av personalen följer reglerna här, i landet 69 procent.

– Vi hade 100 procents följsamhet på fyra områden och 95 procent på tre områden men tyvärr 59 procent på ett vilket drar ner resultatet, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i kommunen.

Resultatet är sämst när det gäller desinfektion av händer före patientnära arbete, vilket gäller för flertalet kommuner.

Men Enköping får gott resultat när det gäller användning av handskar och plastförkläden samt desinfektion efter patientnära arbete.

När det gäller följsamhet av klädregler, som att händer och armar är befriade från smycken och håret uppsatt, ligger Enköping i topp på alla mätningar och över rikssnittet.

Sedan i maj görs observationsmätningar på äldreboendena i Enköping och följsamheten har blivit bättre över tid.

– Men vi behöver absolut stärka upp våra arbetssätt och det sker redan genom vårt nätverk av hygienombud, säger Anna-Karin Bye.

I denna vecka utbildar kommunen flera ombud inom LSS och Hemtjänsten för att kunna göra observationsmätningar gällande efterlevnaden av hygienreglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!