Lärarförbundets huvudskyddsombud Katarina Ericsson och Johan Lövgren i Enköping har samlat in synpunkter om arbetsmiljön från arbetsplatsombud och skyddsombud på grundskolorna och förskolorna.
– Politikerna vill prata siffror, men vi har exempel från vardagen, berättar Johan Lövgren.
"Det är väldigt jobbigt att vara hemma för man vet att de som är kvar i verksamheten får jobba dubbelt upp (= man går till jobbet även om man inte mår helt bra, vilket inte är bra med tanke på omständigheterna)", beskriver en av lärarrösterna.
Flera vittnar om svårigheterna att få vikarier och om slimmade organisationer.
Katarina Ericsson beskriver sårbarheten:
– Är alla på plats, då funkar allting. Men på till exempel en förskola har man bara haft en enda dag sedan i augusti då all personal var på plats.
– Om det är brist på personal blir det barnen med särskilda behov som blir mest lidande, säger Katarina Ericsson.
En annan vanlig synpunkt gäller späckade scheman.
– Man får inte in tider till raster och pauser. Lärarna skulle behöva teleportera sig för att hinna förflytta sig enligt sina scheman, beskriver Johan Lövgren.
Ett annat arbetsmiljöproblem är stressen av att få andra sysslor än det pedagogiska lärarjobbet, arbetsuppgifter där inte eleverna är inblandade.
– I en slimmad organisation dyker det upp sådana saker som hamnar i lärarnas knä, berättar Johan Lövgren.
Problem med slitna lokaler förs också fram.
– Under de sista åren har man tvingats evakuera fyra-fem förskolor till olika evakueringslokaler, säger Johan Lövgren.
– Fortbildningen är en annan sak som man naggar på när man gör en slimmad organisation, berättar han.
Siffrorna över pågående rehabärenden visar tydligt hur lärarna mår. Stapeln för psykisk ohälsa är högst, med 44 ärenden i september i år.
– Det är utbrändhet och stress. Man orkar helt enkelt inte. Jag tror faktiskt att det finns fler där ute som skulle behöva sjukskriva sig, säger Johan Lövgren.
Men han tillägger att förbättringsarbete har inletts:
– Ett arbete kring arbetsbelastning, arbetstid, organisation och lön är påbörjat, utifrån vårt avtal. Där ska arbetsgivaren och lärarfacken tillsammans ta fram en plan för hur dessa faktorer kan trygga kompetensförsörjningen på kort och lång sikt.