Husägare vägrar fixa sina avlopp – får böta

I flera år har Enköpings kommun förgäves försökt få tre fastighetsägare att sluta släppa ut orenat avloppsvatten i naturen. Nu tar man till viten i nya försök att tvinga husägarna att åtgärda de bristfälliga avloppsanläggningarna.

Enköpings kommun försöker nu tvinga fastighetsägare att åtgärda sina breistfälliga avlopp med hjälp av bötesbelopp.

Enköpings kommun försöker nu tvinga fastighetsägare att åtgärda sina breistfälliga avlopp med hjälp av bötesbelopp.

Foto: Jessica Gow TT

Enköping2024-09-19 11:02

Ett av de tre ärendena är 20 år gammalt, ett annat tio år och det tredje öppnades 2021.

Att de två äldsta avloppen inte uppfyllde lagens krav på avloppsrening upptäckte kommunens miljöavdelning vid sina inventeringsprojekt. Sedan dess har fastighetsägarna uppmanats att åtgärda avloppen ett stort antal gånger. När detta inte skett har kommunen förbjudit fastighetsägarna att använda sina avlopp. Men inte heller detta har hjälpt.

Miljöavdelningschefen Frida Eningsjö förklarar att ett just avloppsärenden kan ta lång tid eftersom tidsfristerna på de olika momenten kan vara långa.

– Om vi exempelvis beslutar om ett utsläppsförbud kan fastighetsägaren ha upp till två år på sig att åtgärda avloppet. Efter det vill de kanske förlänga tidsfristen på grund av olika anledningar, då kan det ta ett till två år till, säger hon.

Ofullständig dokumentation, uppskov och överklaganden är också sånt som kan dra ut på tiden. 

Men ansvaret ligger inte helt på fastighetsägarna. Det faktum att miljöavdelningen inte alltid hinner följa upp ärendena innan de satta tidsramarna går ut spelar också in. 

Om exempelvis ett utsläppsförbud förenas med ett vitesbelopp sätts alltid en tidsfrist för när åtgärden ska vara genomförd. Om miljöavdelningen då inte håller koll på tidsramen förfaller den och man måste börja om och sätta ett nytt förbud med vite och en ny tidsram. På så vis går tiden. 

– Ja, tyvärr är det så. Det är komplexa och tungjobbade ärenden. Men nu ska vi försöka beta av de gamla ärendena, säger Frida Eningsjö.

På senaste sammanträdet i miljö- och byggnadsnämnden beslutades att kommunen ska be Mark- och miljödomstolen att döma ut ett vite på 80 000 kronor i det ärende som pågått sedan 2004 och närmare 27 000 kronor i det tio år gamla ärendet.

Det tre år gamla ärendet är något annorlunda än de andra två. Där ska det handla om en ny avloppsanläggning som ägaren inte skickat in uppgifter om till kommunen, trots flera påstötningar och förelägganden om detta. Nu har nämnden förbjudit fastighetsägaren att använda avloppsanläggningen och kombinerat förbudet med ett vitesbelopp på 300 000 kronor.

– I ärendet från 2021 kan vi ju inte bedöma om anläggningen har brister eftersom vi inte fått dokumentationen, säger nämndens ordförande Magnus Hellmark (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!