"Hur är man kapabel att gå vidare?"

När Johanna Litsgård Lebourne från Enköping åkte till norra Irak visste hon inte vad hon skulle förvänta sig. Det som gjorde starkast intryck var familjerna som förlorat allt, och fortfarande hade en enorm viljestyrka att ta tillbaka livet.

Enköping2019-01-26 21:00

Johanna Litsgård Lebourne är kommunikationschef på Pingstmissionens uvecklingssamarbete (PMU) och har precis kommit hem från ett splittrat Irak där PMU i samarbete med organisationen Tearfund hjälper flera familjer att komma på fötter igen.

- Det var otroligt häftigt att se folk resa sig efter allt de varit med om, säger Johanna.

Många delar av Irak har varit starkt styrt av IS sedan 2014 då de deklarerade sin icke erkända islamska stat i områdena som de tog kontroll över. I maj 2017 beräknades att en knapp tiondel av IS områden i Syrien och Irak kvarstod och i december samma år förklarade den irakiske premiärministern Haider al-Abadi att kriget mot IS var över.

Johanna berättar dock att så inte riktigt är fallet i Irak, IS kan fortfarande närvara på vissa platser enligt de hon intervjuat.

- Du ser dem bara inte, eftersom de nu tagit på sig sina vardagliga kläder. Du kan stå bredvid en IS-man utan att ens veta om det, säger hon.

I internflyktinglägrena som Johanna och fotografen Annelie Edsmyr besökt råder det stor hopplöshet och många har förlorat sina familjemedlemmar till IS brutala våld. I Hawijaregionen får den irakiska federala polisen varje morgon rensa vissa vägar från minor och bomber som gamla IS-medlemmar placerat ut under natten enligt Johanna.

- Det är så svårt att sätta sig in i deras tillvaro. Jag var väldigt tacksam när jag kom hem till Sverige, vi är otroligt priviligerade här, säger hon.

I Irak var det framförallt en familj som satte spår i Johanna och fotografen Annelie Edsmyr. När IS omringade deras by fick familjen fly, men på väg ut klev sonen på en mina och dog. Thatltha Bellaw Hanin har fortfarande inte kunnat begrava honom och för två månader sedan återvände hennes bror till deras hus. Han hängdes samma natt av IS.

– Hur är man kapabel att gå vidare? Det var frågan jag ställde mig hela tiden, säger Johanna.

PMU har hjälpt många länder i kris, och i Irak har fokus legat på att förse familjer med vatten och hjälpa dem att komma på fötter igen.

– Det är otroligt viktigt för dem att kunna få igång en affär eller kunna gå tillbaka till sina jordbruk, det är bland annat det vi hjälper till med, säger Johanna.

Den 25 januari startade PMU sin Efter IS-kampanj för att fler ska bli uppmärksammade och kunna hjälpa till.

Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU)

PMU och samarbetspartnern Tearfund har befunnit sig i Irak sedan IS tog över sommaren 2014 för att stötta och hjälpa till med förnödenheter. Den 25:e januari 2019 startade de sin kampanj "Efter IS" för att kunna hjälpa de som nu vill ta tillbaka sina liv och hem efter att premiärministern i Irak förklarat att kriget mot IS är över. Dock är 6,7 miljoner människor fortfarande behov av akut stöd.

https://pmu.se/efteris

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om