Hundrikt i rastgården – anläggning av flera dröjer

Enköping har en enda hundrastgård. Den är välbesökt. "Omkring 25 besök om dagen", gissar en besökare. Men inga fler planeras.

Hundar på besök i hundrastgården. Elsa, närmast kameran, är en 12-årig Jack Russell och den svarta Benson har fyllt13 år och är en shitzu/powderpuff. Nicodemus, till vänster, är en 4-årig östgötaspets.

Hundar på besök i hundrastgården. Elsa, närmast kameran, är en 12-årig Jack Russell och den svarta Benson har fyllt13 år och är en shitzu/powderpuff. Nicodemus, till vänster, är en 4-årig östgötaspets.

Foto: Bengt Johansson

Enköping2023-06-03 11:00

Enköpings kommun ska inte driva hundrastgårdar. Det har tekniska nämnden beslutat.

Däremot kan kommunen upplåta mark och anlägga en hundgård, fast bara om någon motpart är redo att stå för driften under längre tid.

Annika Viksell är en av gästerna i hundrastgården nära reningsverket i Enköping under onsdagen. Hon är där med sina hundar Elsa och Freya. 

– Den här fungerar väldigt fint, det är omkring 25 besökare om dagen tror jag, synd bara att så få ställer upp när det är städdagar och liknande, säger hon.

Annika Viksell skulle gärna se att det fanns flera hundrastgårdar i kommunen.

– Det vore väl jättebra, säger hon.

Men hon, och alla andra hundägare, lär få vänta.

Den enda hundrastgård som kommunen överhuvud taget fört samtal om att eventuellt anlägga är i Grillby – och den är inte ens på planeringsstadiet.

Skulle någon förening vara beredd att driva en hundrastgård tas avtal fram med kommunen. Marken lånas ut, staket och sluss bekostar kommunen liksom sittplatser och en hundlatrin.

Föreningen ska då exempelvis klippa gräs, plocka skräp, tömma papperskorgar och latriner samt att stå för mindre reparationer.

Dessutom finns ett antal kriterier som måste uppfyllas. Bland annat ska ytan vara tillräckligt stor, riktlinjer från Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket ska följas, anläggningen får inte ligga för nära grannar, däremot gärna vid naturområde.

I fjol beslöts att kommunen skulle ta fram principlösningar för hundrastgårdar. 

Sedan dess har det varit val och tekniska nämnden, som handhar frågan, har fått en ny utformning.

Nu river den upp beslutet om att kommunen ska ta fram principlösningar.

Hundrastgård som verksamhet ingår inte i nämndens reglemente, menar tjänstemännen, och får medhåll från politikerna.

– Fast, kommenterar Annika Viksell, det vore ju bra om man kunde få hjälp med gräsklippning när det är så stora ytor att sköta.

De är tre personer i hundrastgården denna onsdag. Fyra hundar springer runt benen på dem. Här behövs inga koppel.

Eftersom det kan komma hundar som inte kommer överens med andra har de ställt klockan utanför då de gick in.

– Så länge vi är ensamma spelar det ingen roll, men kommer någon med en hund som inte ska gå med de andra då är det femton minuter som gäller, förklarar hon.

Men Freya, Elsa, Benson och Nicodemus ser ut att trivas utmärkt tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!