Hundratals nybyggda hyreslägenheter snart klara

Hundratals hyreslägenheter håller på att byggas i Enköping. Samtidigt står många nyproducerade, redan färdiga, bostäder tomma.

Lägenheter nybygge

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-03-07 05:00

Enköpings kraftiga befolkningstillväxt de senaste åren har märkts även på bostadsbyggandet.

Hundratals centrala lägenheter har byggts och områden som för mindre än tio år sen var obebyggda eller bestod av gamla industrier har förvandlats till nya bostadsområden, exempelvis i Älvdansen, gamla Bahco-området och delar av nya Lillsidan. 

undefined
327 hyreslägenheter byggs just nu längs doktor Westerlunds gata. Inflyttning under året.

En titt på olika uthyrningssidor visar dock att bostäderna inte är helt lätta att hyra ut. EP hittar minst ett 50-tal lediga, nybyggda hyresrätter, klara för inflyttning omgående. Samtliga dessa har varit färdigbyggda i flera månader men stått tomma.

Samtidigt är ytterligare drygt 500 hyresrätter under byggande. 

160 av dem finns i det nya kvarteret Lilla Mejeriet, i korsningen Torggatan och Östra Ringgatan, intill Coop. Där bygger Genova Property och i april är det inflyttning i de första lägenheterna. 

På Åkersbergvägen bygger Inkluderande Fastigheter 61 hyresrätter, även där utlovas inflyttning under första halvan av året.

undefined
Längs Åkersbergsvägen bygger Inkluderande fastigheter 61 lägenheterhyres. Inflyttning framåt sommaren.

Vid doktor Westerlunds gata håller Sveaviken fastigheter på att bygga 327 hyreslägenheter som enligt företagets hemsida ska vara färdiga för inflyttning under 2024.

Uppsala Bostadsförmedling förmedlar många av dessa bostäder, dock inte alla. Hittills i år har man förmedlat 15 nyproducerade lägenheter och 98 övriga.

– Det är en utmaning att hyra ut nyproducerade lägenheter i Enköping, ofta de som har högre hyra. Ju billigare hyra desto attraktivare är bostäderna, säger Tala Raha, marknads- och kommunikationschef.

undefined
"Det är en utmaning att hyra ut alla nyproducerade lägenheter i Enköping", säger Tala Raha på Uppsala Bostadsförmedling.

Nyproducerade lägenheter ligger ofta på ett kvadratmeterpris på 2 500 kronor per år. Det gör en månadshyra på drygt 14 000 för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Det blir en hyra som är dubbelt så hög som i en äldre lägenhet.

Vid Enköpings kommun är man medveten om att det finns ett stort överskott på nyproducerade lägenheter i kommunen.

– Men egentligen är det inte så mycket som vi som kommun kan göra åt det. Det är upp till hyresvärdarna att få sina lägenheter uthyrda, säger Malin Englund, strategisk samhällsplanerare.

undefined
Malin Englund, strategisk samhällsplanerare på Enköpings kommun.

Kommunen kan heller inte bestämma om byggherrarna ska bygga hyres- eller bostadsrätter, berättar hon. Däremot kan kommunen ha önskemål om att det ska finnas blandade upplåtelseformer.

– Men som kommun borde vi kanske uppmärksamma läget på bostadsmarknaden och anpassa den framtida detaljplaneringen så att vi inte planerar för fler områden av samma typ, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!