Hundratals lägenheter renoveras

En visningslägenhet och personliga genomgångar av renovering och effekten på den egna hyran hoppas EHB ska förenkla för hyresgästerna när Romberga renoveras.

Enköping EHB ROmberga ombyggnadssamordnare Eva Ramström i visningslägenhetens badrum med varningslapp att va inte är inkopplat.

Enköping EHB ROmberga ombyggnadssamordnare Eva Ramström i visningslägenhetens badrum med varningslapp att va inte är inkopplat.

Foto: Lotta Lille

Enköping2018-10-17 14:00

Visningslägenheten ligger på åttonde våningen i ett av Rombergas nio-våningshus, och väggar, golv, köks- och badrumsinredningar är skinande nya och blanka. Där kan hyresgästerna få en uppfattning om hur deras lägenheter kommer att se ut när allt är klart.

EHB:s ombyggnadssamordnare Eva Ramström har sin arbetsplats i lägenheten och där finns ofta också Bo sociala-samordnaren Maria Andersson.

– Vi stämmer träff med hyresgästerna vartefter de berörs av renovering och evakuering. Kan de inte komma hit går vi hem till dem, visar bilder och berättar om evakuering och hur hyrorna påverkas i just deras lägenhet, säger Eva Ramström.

Stam- och badrumsrenoveringar har inte väckt protester bland de boende, däremot att samtliga kök ska renoveras. Hyreshöjningar på 1 600 kronor per månad kan tvinga hyresgäster från hus och hem har insändarskribenter hävdat.

EHB:s vd Carina Weir betonar att bolaget och Hyresgästföreningen kommit överens när det gäller såväl renovering som konstruktion av avtal med en gemensam normhyra i området och stegvis höjning av hyror:

– Det blir billigare när allt byts samtidigt, det tjänar de boende på. Hyreshöjningarna sker stegvis, med två års intrappning för de lägsta höjningarna, fem år för de högsta. Beviljas vi statsbidrag som vi gjort för etapp ett, möjliggör det en infasning på sju år, säger Carina Weir.

En av de som fått besök av Eva Ramström är Kerstin Truhponen. Hon har en stor tvåa, 79 kvadratmeter, där hon bott så länge att hon har reducerad hyra:

– Jag flyttar till en evakueringslägenhet 25 oktober, och ser fram emot det. Nu är min hyra 5 600 kronor, när jag flyttar tillbaka höjs den stegvis så att den efter sju år höjts med knappt 1 700 kronor per månad, säger hon.

Det är mycket, men Kerstin Truhponen tycker ändå att det är positivt att stambyte och renovering görs på en gång:

– Det är på tiden, det är inte mycket som har gjorts i lägenheten under de år jag bott där.

Statsbidragen som beviljats för första etappen är sex miljoner kronor för renoveringen och 300 000 kronor i energibidrag. Energiåtgärder som återvinning av värmen i frånluften är en viktig del av Rombergaprojektet:

– Energiåtgången kommer att minska med över 20 procent när ventilationen bytts. Alla lägenheter kommer att få separata varmvattenmätare, då kan de boende också själva påverka sina kostnader för varmvatten, berättar energisamordnare Mahdi Shakali.

EHB i Romberga

Enköpings hyresbostäder AB äger knappt 700 lägenheter i Romberga, fördelade i sex niovåningshus och flera flerfamiljshus i tre våningar. Husen byggdes på 1960-talet.

Renoveringen som börjar nu utförs i tio etapper då stamnät för vatten och avlopp byts i samtliga byggnader och kök och badrum renoveras i alla lägenheter utom ungdomslägenheterna vid Romberga torg.

Hyresgästerna evakueras etappvis till friställda lägenheter i området.

Avtalet mellan EHB och Hyresgästföreningen innebär att hyreshöjningar fasas in under två till fem alternativt sju år beroende på hur stor höjningen blir för varje lägenhet och om statsbidrag beviljas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!