Hundraåringen som alltid tar förbjuden ingång

I dag fyller Elsa Dahlgren Palmer 100 år. En av hennes livsregler är att alltid gå in genom dörrar där det är förbjuden ingång.

Elsa Dahlgren Palmer har levt ett rikt liv och slösar inte energi på att gå omkring och sura.

Elsa Dahlgren Palmer har levt ett rikt liv och slösar inte energi på att gå omkring och sura.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-02-15 06:00

Elsa Dahlgren Palmer föddes den 15 februari 1921. Det var en helt annan tid 1921: Albert Einstein fick Nobelpris och för första gången i ett svenskt riksdagsval hade män och kvinnor lika rösträtt.

Det är en pigg kvinna som tar emot i lägenheten för en intervju inför hundraårsdagen. Hon har inga svårigheter att minnas när hon ser tillbaka på sitt liv.

Elsa Dahlgren Palmer föddes i Eksjö, där hennes pappa var officer. Under uppväxtåren flyttade hon sedan runt till flera platser på grund av faderns yrke och den utveckling livet tog efter föräldrarnas skilsmässa.

– Det var inte alls som nu. Barn skulle finns men inte synas, berättar Elsa.

undefined
I dag, den 15 februari, fyller Elsa Dahlgren Palmer 100 år.

När hon gick i flickskola drömde hon om en fortsättning med högre studier.

– Jag sa till min pappa att jag ville gå på läroverk och ta studenten. Aldrig i livet, svarade han. Pappa ansåg att flickor bara behövde lära sig att tala franska, spela piano och kunna föra sig i sällskapslivet, säger Elsa.

Men Elsa lät sig inte nöjas med ett sådant liv. Hennes styvfar, som var fängelsedirektör, lärde henne fyra regler, som hon har haft stor nytta av genom livet:

Du ska göra dig oumbärlig på ditt jobb, du ska alltid gå till högsta chefen – aldrig till underhuggare, du ska aldrig säga att du inte kan – det går alltid att lära sig och du ska alltid gå in där det står förbjuden ingång – där får man de bästa upplysningarna.

Hon gick verkligen till högsta chefen, till generaldirektören, när hon sökte arbete på Statistiska centralbyrån.

Generaldirektören förklarade att han inte var den som skötte anställningarna, men dagen därpå blev hon i varje fall uppringd av en tjänsteman från 1940 års folkräkning. Hon frågade om Elsa kunde yrkeskodifiering, vilket hon inte kunde men enligt levnadsreglerna skulle man ju aldrig säga att man inte kan.

Elsa fick jobbet och lärde sig snabbt hantverket inom det för henne tidigare okända området yrkeskodifiering. Efter några år på det statliga verket i Stockholm gifte hon sig med Björn Dahlgren. De flyttade till Umeå, där de fick barnen Ulf, Barbro och Eva.

Nu kan Elsa räkna till väldigt många avkommor. Hon har nio barnbarn, 28 barnbarnsbarn och ett barnbarnsbarnsbarn.  

Inom yrkeslivet fortsatte Elsa som proviantredovisare i det militära, vidare till länsskolnämnden, lärarhögskolan och Uppsala universitet, där hon var byrådirektör till pensioneringen 1986.

Efter många lyckliga år dog Björn 1989. Som 70-åring gifte Elsa om sig med Curt Palmer och flyttade till Härnösand. Efter Curts bortgång ville Elsa flytta till Mälardalen igen. Det var så hon hamnade i Enköping, där hon fick nära till dottern Eva. 

undefined
Ett förevigat ögonblick i jämställdhetskampen för Elsa Dahlgren Palmer (till vänster på fotografiet) var när hon fick träffa drottning Silvia.

Genom åren har Elsa arbetat mycket med jämställdhetsfrågor. Hon var aktiv inom Yrkeskvinnors klubb och Europeiska kvinnounionen. Mycket återstår dock att uträtta.

– Det går framåt, men det går väldigt långsamt. En sak som vi lyckats med och som jag är stolt över är att även kvinnor kunde få bli präster, säger Elsa.

Som en del i jämställdhetsarbetet ordnade Elsa ett möte mellan henne, presidenten för Yrkeskvinnors federation och drottning Silvia. De fick en trevlig pratstund på slottet. Påven Paulus VI är en annan av de många prominenta personer som Elsa har träffat.

Elsa Dahlgren Palmer bär på mycket livsvisdom:

– Man ska aldrig sura. Det blir inget bättre av. Jag är nöjd med det liv jag har fått vara med om. Jag har levt ett rikt liv, säger hon.                                

Enköping = snabba beslut

Elsa Dahlgren Palmer har bott i Eksjö, Ulricehamn, Umeå, Uppsala, Örebro och Ribbingshof under sommarloven, Stockholm, Linköping, Härnösand och Enköping. Av dessa platser har hon bott i Umeå, Uppsala och Stockholm i flera omgångar.

– Jag har bott i många städer i mitt liv, men aldrig i en så bra stad som Enköping när de ska fatta beslut, säger Elsa som lovordar snabbheten i servicen när det gäller hörapparater, hemtjänst, färdtjänst, med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!