En unik riskanalys har gjorts över Mälaren där man identifierat de risker som finns för sjön som vattentäkt och som ekosystem.
– Det har gjorts en del analyser tidigare men inte någon som ser på hela Mälaren som dricksvattentäkt. Vi ser nyttan av en analys över helheten för att få en förståelse för att det som görs i väst även påverkar Mälaren i öst, säger Ingrid Hägermark, förbundschef för Mälarens vattenvårdsförbund som står bakom analysen.
Några av de största riskerna för sjön som råvattentäkt och ekosystem är klimatförändringar och läckage av kemikalier.
– Där har urlakningen av PFAS-kemikalier kommit upp, vi ser att det finns på ställen där vi inte trodde att det fanns, säger Ingrid Hägermark.
Den 15 december håller förbundet ett digitalt seminarium öppet för allmänheten där man presenterar riskanalysen.
– Och i vår bjuder vi in berörda organisationer till en workshop så alla blir delaktiga och även kan bidra med uppgifter som vi kanske missat i analysen, säger Ingrid Hägermark.
Tanken är sedan att analysen ska användas av olika aktörer kring Mälaren som tillsammans kan prioritera sina insatser för att minska den skadliga påverkan på sjön och gen den ett långsiktigt skydd.
Dricksvattnet i Enköpings kommun tas än så länge från vattentäkterna i Vånsjöbro och Munksundet men planer finns på att även ta dricksvatten från Mälaren, i samarbete med Västerås stad, för att få reservvatten från en källa oberoende av de andra.
– Men det kommer ta flera år innan genomförandet av det projektet realiseras, säger Martin Ringqvist, enhetschef vid kommunens VA-avdelning.