Med minsta möjliga marginal, fyra ledamöter mot tre, är det nu bestämt att det omarbetade detaljplaneförslaget ska skickas ut på granskning.
– Jag är väldigt nöjd, jag tror att den här planen kommer att passa kommunens önskemål, sa Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plan-, mark- och exploateringsutskottet, plex, till EP direkt efter beslutet.
Men både Nystart Enköping och Socialdemokraterna, som tillsammans har tre ledamöter i utskottet, röstade emot. Båda partierna har tidigare haft invändningar och dessa kvarstår.
Nystart grundar också sitt ställningstagande på sekretessbelagd ekonomisk information som partierna fått inför beslutet.
– Det gör att vi inte tror att den här processen tar oss närmare ett nytt hus på stattomten, kommenterade Anders Wikman.
Socialdemokraterna är inne på samma linje men ogillar också höjden på hotellet.
– Förslaget tar inte hänsyn till småstadskaraktären. Vi vill ha ett förslag som följer den fördjupade översiktsplan vi har, hur ska vi annars försvara legitimiteten av den, menade Linda Johansson.
Protesterna hjälpte dock inte eftersom fyra ledamöter (C, M, KD och SD) godkände att förslaget nu skickas ut på granskning.
Det innebär dock inte att allt är klappat och klart ännu.
Granskningstiden, som kommer att pågå fram till slutet på januari, blir det andra tillfället då kommunen efterfrågar allmänhetens och myndigheters åsikter om förslaget. Den första gången kallades det för samråd och det är synpunkterna från det som nu vägts in i det reviderade förslaget.
Under granskningstiden finns alltså ytterligare en chans för intresserade Enköpingsbor, och myndigheter, att säga sitt.
Det är plan- och bygglagen som styr processen med att ta fram en detaljplan. Enligt lagen är kommunen skyldig att bemöta alla inskickade synpunkter, dock justeras bara förslaget utifrån aspekter som är välgrundade och relevanta för planens syfte och mål, exempelvis miljöpåverkan, tillgänglighet och tekniska frågor.
När granskningsprocessen är över och kommunen gjort eventuella slutjusteringar ska förslaget antas av politikerna i kommunfullmäktige. Men innan det kommer dit ska det först tillbaka till plex-utskottet för godkännande och sen till kommunstyrelsen.
Om ingen överklagar detaljplanen senast tre veckor efter fullmäktiges antagandebeslut vinner den laga kraft och bygglovsprocessen kan sätta igång.
I det markanvisningsavtal Enköpings kommun och fastighetsägaren Vi Invest tecknat framgår att tidsplanen för projektering och byggnation beräknas till totalt två år och nio månader.