Polisen som patrullerar Coop: "De behöver vår hjälp"

Nu närvarar polisen på Stora Coop i Enköping när de kan för att det ska bli lugnare. Personalen är upprörd över att ungdomar från Westerlundska gymnasiet fortsätter att störa och stjäla.

Stora Coop i Enköping har fortsatt problem med stökiga ungdomar och snatterier.

Stora Coop i Enköping har fortsatt problem med stökiga ungdomar och snatterier.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-10-30 05:00

I butiken i Enköping står utspridda grupper med ungdomar från Westerlundska gymnasiet. Några är mer högljudda än andra. De har lunchrast och har valt att hänga här istället för på skolan.

Vid kassorna finns ett par poliser. De visar sig för att det ska vara lugnare i butiken både för personal och kunder. 

– Det har blivit lite hotfulla situationer när personalen bett ungdomar att visa upp vad de har i fickorna, säger Jonathan Adolfsson från Enköpingspolisen.

undefined
Jonathan Adolfsson från Enköpingspolisen är inne på Stora Coop tillsammans med en kollega för att visa upp sig.

Han berättar att personalen på Coop bett om hjälp, speciellt vid lunchtid. 

– Vi kommer hit i mån av tid. Då hänger vi lite här och pratar med ungdomar. Det verkar vara uppskattat och har en dämpande effekt, så folk får handla ifred. För det är stökigt här och hoper med ungdomar från Westerlundska kommer in på lunchen.

Butikschefen Magnus Engblom har tidigare berättat för EP om problemen med ungdomar.

– Ungdomar är fantastiska kunder och jättevälkomna om de ska handla. Men de beter sig som de kommer in i en lekstuga. Kärnan av de som är hotfulla och går på aggression finns kvar. Även fast alla inte stjäl så är det ett problem, både för oss och kunderna. För ljudnivån är hög. Man lattjar och kastar grejer, berättar han.

Han är upprörd och önskar att alla föräldrar i Enköping skulle komma förbi en lunchrast för att se själva hur deras barn beter sig.

– Jag tror inte de skulle vara så stolta, säger han.

undefined
"Kärnan av de som är hotfulla och går på aggression finns kvar, som ett problem" säger Magnus Engblom.

– Vi har haft uniformerade väktare men de blir också påhoppade och får glåpord. Det finns ingen respekt alls från de här ungdomarna. Sen sätter de i system att ringa och varna varandra, och kommer in igen när väktarna åkt härifrån.

Magnus Engblom menar att det är ohållbart att ha väktare på heltid för flera hundra tusen kronor i månaden. Så de är otroligt tacksamma över att polisen prioriterar besök i butiken.

Det finns även civila väktare och de har uppgett till butiken att det är ett unikt läge: Det finns ingen annan butik de tar fast så många snattare som på Stora Coop.

– Det är någonting som händer i Enköping, och vi måste ju börja med föräldrarna. De får allt ta tag i sina ungdomar och göra en uppryckning helt enkelt, tycker Magnus Engblom.

undefined
Stora Coop i Enköping har fortsatt problem med stökiga ungdomar och snatterier.

Vilka åtgärder behövs härnäst?

– Det kan vara 18-årsgräns i snabbkassorna eller något sätt att hindra dem redan utanför, så de inte kommer in. Jag skulle gärna se en lärare från gymnasiet som stod på rasterna utanför ingången, och sorterade vilka som faktiskt ska in och handla istället för att störa och snatta. Westerlundska är välkomna att höra av sig för att berätta vad de gör. Jag har inte hört någonting från deras rektor, men har fått veta att kommun och polis skulle prata med Westerlundska gymnasiet.

EP pratar med fyra ungdomar som kommer in på Stora Coop. De berättar artigt att de tillhör den skötsamma sidan.

undefined
Från vänster Leo Eriksson, Alfred Andersen, Adam Schenning och Nils Holmberg. De går i tvåan på Westerlundska gymnasiet och läser ekonomi. De berättar om hur stökigt det är på Coop när elever från Westerlundska kommer in i butiken.

– Det är gäng, stök och snatterier här. Framför allt kommer 15-20 personer in och låter. Men det är bra att polisen är här. Det är inte mer än rätt att de övervakar lite, säger Alfred Andersen, elev på Westerlundska gymnasiet.

Killarna berättar att skolan har skickat ut info om hur man ska bete sig när man handlar. Det har även blivit nya regler i skolkafeterian.

– Fusk har lett till att man nu måste visa att man betalat för läsken innan man får ta den i kafeterian. Men den är dyr där, så då går de väl hit istället, säger Alfred Andersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!