Höjden på nya Paushuset ogillas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen gillar inte heller höjden på nya Paushuset. "Ny bebyggelse ska utgå från omgivningen och platsen", skriver myndigheten i sitt yttrande till detaljplaneförslaget.

Så här föreslås nya Paushuset se ut, sett från korsningen Kyrkogatan-Torggatan. Skisserna kommer från Kjellander Sjöbergs gestaltningsprogram.

Så här föreslås nya Paushuset se ut, sett från korsningen Kyrkogatan-Torggatan. Skisserna kommer från Kjellander Sjöbergs gestaltningsprogram.

Foto: Skiss: Kjellander Sjöberg

Enköping2022-01-13 06:00

Ett tjugotal myndigheter har yttrat sig om förslaget till detaljplan för det nya Paushuset. De flesta har inga större invändningar.

Länsstyrelsen, vars uppgift är att samordna och försvara statens intressen och se till att planer följer miljöbalkens och plan- och bygglagens bestämmelser, tycker däremot att planförslaget behöver förtydligas på ett flertal punkter. Det handlar om saker som säkerheten för dricksvatten, förorenad mark, buller och dagsljus. Man påpekar också att det kan komma att krävas utgrävningar av området.

Precis som andra redan gjort konstaterar även länsstyrelsen att förslaget avviker från kommunens fördjupade översiktsplan (FÖP), när det gäller riktlinjen om byggnadshöjder i förhållande till gatubredd. Myndigheten påpekar att man i sitt granskningsyttrandet till FÖP:en framhöll att kommunens skrivning ”att tillkommande byggnation bör anpassa sig till befintlig bebyggelse” skulle ändras till ska. Därför vill myndigheten förtydliga att all tillkommande bebyggelse ska utgå från omgivningen och platsen, enligt Plan- och bygglagen. Detta, menar länsstyrelsen, är särskilt angeläget för en hållbar utveckling av ett stadscentrum vars kulturlager speglar en av Sveriges äldsta städers historia. 

Kommunens motivering till avvikelser från riktlinjerna i FÖP:en om att utvecklingen i planområdet är väsentlig för Enköpings hållbara tillväxt, kommenterar Länsstyrelsen så här: Även om förändring är en del av stadens utveckling, vill länsstyrelsen framhålla vikten av att kommunen håller en långsiktigt hållbar linje i stadsutvecklings- och stadbyggnadsfrågor som en del av kommunens arbete med god gestaltad livsmiljö.

Kommunens planavdelning har varit fullt medveten om att man utmanat riktlinjerna i FÖP:en i förslaget.

–  FÖP:en är ett vägledande dokument, inte huggit i sten. Om man utmanar riktlinjerna så måste man redovisa varför man gjort det, säger Domagoj Lovas.

Han säger att man nu ska analysera alla inkomna synpunkter och göra justeringar. Alla synpunkter kommer att vara lika viktiga i det fortsatta arbetet, säger han.

– Vårt uppdrag är att hitta ett värde för Enköping, som inte finns idag. Det måste också vara en balans med det allmännas intresse. Alla kommer inte att kunna bli nöjda men förhoppningsvis kan majoriteten bli det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!