Klasserna på Enöglaskolan är de enda från Enköpings kommun som deltar i forskningsprojektet Energiforskarna. Men över hela Sverige deltar ett hundratal klasser.
Elevernas uppgift är att intervjua vuxna om deras tankar kring förnybar energi. Med hjälp av svaren kan forskarna vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik samt institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet förstå hur olika smarta energilösningar kan göra bäst nytta.
Bland annat hoppas forskarna få svar på frågan om inställningarna till frågorna skiljer sig åt beroende på var man bor.
– Om runt 20 barn i varje klass vill vara med och intervju kanske 10 människor var så blir det många respondenter! En sådan mängd data är ovärderlig. Det ger oss underlag för att titta på hur vi kan skapa förutsättningar för en hållbar energiutveckling i samhället som både är inkluderande och bidrar till en hållbar social utveckling, säger projektledaren Klas Palm.
När EP hälsar på hos klass 8 röd i Enköping ska eleverna precis bekanta sig med frågorna i enkäten. De har sedan helgen på sig till att genomföra intervjuerna. Läraren Anna Bäck förklarar att uppmaningen från universitet till varje elev är att det är lagom att intervjua två-tre personer. Maximalt 15 per elev tillåts.
– Men en är bättre än ingen, konstaterar Anna Bäck.
Klassen går igenom frågorna och övar sig i att intervjua varandra. Sedan får de testa hur de ska göra när de går in i systemet och registrerar svaren digitalt. Det går bra att använda telefon eller dator för att fylla i svaren, men det fungerar givetvis också att använda papper och penna vid intervjuerna och att registrera svaren digitalt senare.
Eleverna tar uppgiften på allvar och jobbar koncentrerat.
– Jag ska fråga mina föräldrar och kanske kompisar på landet, berättar Siba Gegic som övar tillsammans med Lilly Karlström.
De förklara att de inte tycker att frågorna är särskilt krångliga.
Ksanet Debesay och Elina Gusén tycker att det är ganska många frågor.
– Jag ska intervjua min storasyster och några människor som jag hittar ute, berättar Ksanet Debesay.
– Jag ska fråga mamma, mormor och min kusin, säger Elina Gusén.
Energiforskarna är kanske bara början på något större för Enöglaeleverna.
– Jag tror att det är ganska viktigt att eleverna får en kontakt med högre studier, så att de kan sätta lite högre mål, säger Anna Bäck.