Högsta prioritet att informera om corona

Livsmedelsinspektörerna Åsa Hietakuja och Ida Butler ägnar stora delar av sina dagar åt att informera restauranger om covid-19.

Angelica Gulliksson på Dinners tar emot information från livsmedelsinspektören Ida Butler.

Angelica Gulliksson på Dinners tar emot information från livsmedelsinspektören Ida Butler.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-04-28 12:00

Besöken görs med anledning av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter om att förhindra smitta på restauranger och kaféer. Inspektörerna informerar om vad som gäller och kontrollerar samtidigt att ställena har tagit till sig föreskrifterna.

– Det hela går ut på att man ska minska trängseln, säger Ida Butler.

Den här dagen är det bland andra Dinners som får besök av inspektörerna.

De tittar först på om det finns anslag vid dörren med information om att tänkta på att hålla avstånd. Sedan kontrollerar de möbleringen, om det är glest mellan platserna. Vidare ser de efter om det är risk för köbildning, om det finns markeringar på exempelvis golvet som påminner om att hålla avståndet.

Om stället erbjuder handsprit eller tvättmöjlighet för händerna är en annan detalj under informationsbesöken.

Bufféer är faktiskt tillåtna, men inte trängsel kring rätterna.

– Det handlar inte om buffé eller inte. Det är trängseln som det handlar om, förklarar Åsa Hietakuja.

– Gästerna har naturligtvis ett eget ansvar också, säger Ida Butler.

Den krögare som inte sköter sig och det föreligger smittrisk kan tvingas stänga efter beslut av regionens smittskyddsläkare. I Stockholm i helgen inträffade detta med en handfull ställen. Inspektörerna rapporterar eventuella brister till smittskyddet, som kan besluta om stängning. 

– Vi har inte behövt stänga någon ännu, berättar Ida Butler.

På Dinners har man genomfört flera åtgärder för att minska riskerna. Bland annat har restaurangen tagit bort salladsbuffén, märkt ut avstånd med tejp och glesat ut bland platserna på uteserveringen. Handsprit finns också.

– Jag tycker att det är bra, säger Angelica Gulliksson på restaurangen om livsmedelsinspektörernas besök.

Åsa Hietakuja berättar att de brukar besöka ungefär fem-sex restauranger/kaféer om dagen. Efter Dinners fortsätter de med att besöka flera andra ställen i närområdet.

Det vanligaste misstaget från några av matställenas sida är att hantera gästerna ungefär som man gjorde innan coronapandemin.

– De allra flesta har gjort åtgärder, men som alltid kan man göra mer. De flesta har varit positiva till våra besök, berättar Ida Butler.

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter ska restauranger "säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till dessa lokaler. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!