Sommaren är ofta en ansträngd tid för veterinärmottagningarna. Många går på semester samtidigt som mängden patienter ökar. Dessutom ökar trycket på de större djursjukhusen, vilket bidrar till att fler människor ser sig om efter andra mottagningar.
I Enköping verkar det som att de flesta mottagningarna kör på som vanligt, trots detta.
– Det finns ett ökat flöde av patienter, men den dagliga verksamheten är som vanligt hos oss. VI har tagit in vikarier, säger klinikchef Ellen Winqvist, distriktsveterinärerna Fjärdhundra.
Vid mindre brådskande fall kan väntetiderna bli längre, men vid mer allvarliga och akuta fall ska det inte vara några problem för mottagningarna.
– Det är ingen större skillnad mot andra tidsperioder, säger Ellen Winqvist.
Detsamma gäller Smådjurspraktiken inne i Enköping.
– Vi har bara en veterinär på plats under sommaren, men vi är fortfarande tillräckligt många djursjukskötare för att kunna ta emot akuta fall, säger Emily Melin, som är djursjukskötare och delägare i Din Veterinär Smådjurspraktiken.
– Vi kan inte ha djuren här på övernattning, men vi kan göra de första viktiga åtgärderna här för att sedan hjälpa till att hitta djursjukhus som kan ta emot patienterna.
Även mindre kliniker likt Lötsberga djurklinik utanför Grillby bedriver verksamhet som vanligt.
– Vi håller öppet som vanligt och tar emot efter telefonöverenskommelse. Normalt kan vi boka in patienter med snabba mottagningstider Det är alltid mycket jobb på sommaren, säger Hans Kindahl, veterinär vid Lötsberga djurklinik.
Även Enköpings djurklinik har öppet som vanligt. EP har sökt kontakt, men har inte fått någon kommentar.
Det ser därmed ut som att majoriteten av veterinärmottagningarna i Enköpingstrakten är öppna, trots det högre trycket.
– Det handlar om att kunna ge en trygghet till djurägarna här, säger Emily Melin.
Men var vänder man sig i akutfall? Djursjukhusen i Uppsala och Strömsholm har öppet under sommaren, men trycket där är högre än vanligt. De uppger att det kan bli svårt lösa tid för mindre akuta fall och behöver man som djurägare söka hjälp akut är det värt att kontakta någon av de lokala veterinärerna först.
På Universitetsdjursjukhuset i Uppsala är bemanningen inte tillräckligt stor för öppet inflöde av akutfall nattetid, men det går att remissanmäla sig på förhand genom lokala veterinärer.