Ena Gård ligger vid Enagårdsvägen, några kilometer väster om Enköpings tätort. Området har varit räddningstjänstens brandövningsplats sedan 1982.
Här har höga halter av pfas påträffats i såväl grund- som jord- och ytvattenprover.
Pfas är inte ett enda ämne utan omkring 10 000 ämnen med liknande egenskaper. De är syntetiskt framställda och kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de aldrig bryts ner i naturen. Pfas-ämnen har olika användningsområden, till exempel kan de stöta bort fett, smuts och vatten och används ofta i exempelvis matförpackningar, impregneringssprayer, skönhetsprodukter och brandskum.
Miljö- och byggnadsnämnden har gjort bedömningen att de pfas-ämnen som upptäckts vid Ena Gård kommer från räddningstjänstens verksamhet i området som ju bland annat innefattat släckning med just brandskum.
Befolkningsstudier har bland annat visat på samband mellan Pfas i blodet och minskad födelsevikt, försämrat immunförsvar hos barn, förhöjd risk för njurcancer och testikelcancer.
2014 sökte räddningstjänsten om bygglov för en ny lektionssal på fastigheten och översiktliga provtagningar av mark och vatten genomfördes på platsen där lektionssalen och en tillhörande bergvärmeanläggning planerades. Resultatet visade pfas-halter som överskred de uppsatta riktvärdena. Men några fler prover togs inte och man fokuserade inte på att hitta källan till föroreningarna.
Även 2016 studerades pfas-föroreningen vid Ena Gård i ett examensarbete. Då rekommenderades att en fördjupad undersökning och riskbedömning både av platsen och spridningsrisken borde göras.
2023 genomfördes en kartläggning av pfas på ett antal platser i hela kommunen, bland annat brandövningsplatsen. Detta resultat visade förhöjda pfas-halter i grund- och ytvattnet i närheten av brandövningsplatsen. Kommunens VA-avdelning tog då prover på dricksvatten i privata brunnar i närområdet omkring brandövningsplatsen. I flera av dessa var halterna av pfas-ämnen förhöjda.
Enligt miljö- och byggnadsnämnden ska dessa fastighetsägare ha fått information om hälsoriskerna men också om fastighetsägares egna ansvar för de enskilda vattenbrunnarna.
Nu har miljö- och byggnadsnämnden bestämt sig för att, genom föreläggande, tvinga fram en så kallad miljöteknisk markundersökning för att utreda förekomsten av Pfas i mark-, yt- och grundvattnet på fastigheten. Även eventuell spridning från fastigheten, åtgärder, kostnader och annat ska ingå.
Ansvarsfrågan för undersökningar och framtida åtgärder kommer att bli ett diskussionsämne.
Vanligtvis är det den som bedrivit en verksamhet som orsakat föroreningar som är ansvarig. Mellan 1982 och 2008 tillhörde räddningstjänsten Enköpings kommuns tekniska nämnd. 2008 bildades det förbund som idag bedriver räddningstjänst och har verksamhet på fastigheten än i dag. Släckskum med Pfas förbjöds 2008 men även modernare släckskum innehåller Pfas-ämnen och därför har föreläggandet riktats mot såväl Räddningstjänsten Enköpings-Håbo som Enköpings kommun.
På torsdag denna vecka ska tekniska nämnden lämna synpunkter på det föreslagna föreläggandet. Går de på förvaltningsledningens förslag kommer de att hävda att föreläggandet borde riktas endast till Räddningstjänsten Enköpings-Håbo eftersom de utövar verksamheten och har exklusiv nyttjanderätt på fastigheten. I tekniska nämndens budget finns heller inga pengar för några åtgärder 2025, skriver förvaltningsledningen.