De syr ihop historien – stygn för stygn

Glömda hus, förlorade minnen – och tråd som håller historien vid liv.
Nu får broderisuccén i Södra Trögd en uppföljare.

Barbro Andersson broderar en gammal gård i Hovdesta som inte längre står kvar

Barbro Andersson broderar en gammal gård i Hovdesta som inte längre står kvar

Foto: Frida-Sofi Silvereke

Enköping2025-02-08 05:00

Utanför regnar det men inne i bygdegården är stämningen lätt. Vid borden har deltagarna redan satt sig med sina arbeten. Garn i olika färger ligger uppradade på scenen. 

Projektet startades av Agneta Malmgren, ordförande i Tillinge bygdegårdsförening, efter inspiration från Södra Trögd-tapeten. Det 40 meter långa broderiprojekt som skildrade livet och platserna i bygden och som visades upp i kyrkorna för en stor mängd intresserade för snart två år sedan.

– Men vi ville inte ha det i tapetform, då kan man inte ha det uppe jämt. 

Istället broderas tavlor, där varje motiv berättar en del av Tillinges historia. Tavlorna ska sitta på väggarna i Mälbygården, men kommer att vara flyttbara för den som vill låna dem. 

– Det som är kul med det här är att var och en gör sin egen struktur och berättelse, säger hon. 

undefined
Kerstin Björkeholm broderar skolan som en gång i tiden låg intill Tillinge kyrka. Margareta Andersson broderar en gammal fattigstuga

Runt borden delar deltagarna minnen. De pratar om hur luffare en gång i tiden kom till gårdarna. Margareta Andersson berättar att det var förbjudet att neka dem mat, men också hur rädd man var för dem. 

– Vi var rädda att de skulle råka sätta eld på höloftet om de somnade med en cigarett, säger hon.

Men det är inte bara berättelserna som väcks till liv i rummet, utan också själva platserna. Många av byggnaderna som broderas finns inte längre kvar, genom nål och tråd formas de igen. 

– Man ska vara rädd om historien, säger Kerstin Björkeholm medan hon arbetar på sitt motiv, en gammal skola vid Tillinge kyrka som revs under 1900-talet. 

Deltagarna börjar diskutera frågan om varför så många byggnader har försvunnit. Deras diskussioner landar i den säkerhetsrisk som stora träbyggnader utgjorde om det skulle börja brinna.

Britt-Marie Phersson visar skissen av Hummelsta fornborg som de förställde sig att den en gång såg ut med trähyddor och den kraftiga stenmuren som står kvar än idag. Hon berättar att ett vikingaskepp ska få pryda fronten av tavlan. 

undefined
Broderimotiv föreställande Ullbro kvarn av Agneta Malmgren
undefined
Karin Thorell broderar sitt motiv av Mälby skolan
undefined
Deltagarna pratar minnen och historier om bygden
undefined
Tråd som sorterats ligger uppradat på scenen.
undefined
Deltagarna förbereder dagens arbete.

Hur ofta råkar ni sticka er i fingret? 

– Aldrig, vi är försiktiga, skrattar deltagarna.

Trots att fingrarna klarar sig undan skador är det inte alltid broderi blir rätt. 

– Ibland får man riva upp och börja om, säger Kerstin Björkeholm. 

Att sy på grovt tyg är en utmaning, i alla fall om vi frågar Margareta Andersson som berättar att det är som att sy på en säckväv. 

Men det handlar inte bara om att sy, deltagarna vill ge tillbaka platserna deras berättelser så att framtida generationer kan ta del av den och kanske också vilja bevara det vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!