Omkring 360 ansökningar om stöd för solceller ligger inne hos länsstyrelsen för närvarande.
– Vi får in nya ansökningar varje dag, det är ett stort intresse överlag, från egna hem, bostadsrättsföreningar, hyresrättsfastigheter och lantbruk. Vi märker även en ökning från exempelvis kommuner som söker för förskolor, säger Tomas Östlund, handläggare vid länsstyrelsens samhällsavdelning.
Vid årsskiftet ökade regeringen stödet till solceller och avsatte 520 miljoner kronor för ändamålet, jämfört med 390 miljoner året före.
– Vi har fått en rejäl pott nyligen, 17 miljoner till länets kö. Tilldelningen sker efter länens behov, säger Tomas Östlund.
Många uppger att de vill satsa på förnybar energi för att ta ett miljöansvar, men även av ekonomiska skäl.
– Det är en spännande teknik där man kan producera egen el. Ett krav för att få stödet är att man kan ansluta sig till stamnätet så överskottet av el kan säljas, säger Tomas Östlund.
Stöd kan privatpersoner även få för lagring av egenproducerad energi i stora batterier där man exempelvis kan ladda en elhybridbil.
Ersättning ges för 30 procent av investeringskostnaden.
– På sikt lönar det sig. En solcell på 15-20 kvadratmeter kan man räkna in kostnaden på inom 15 år, säger Tomas Östlund.
Priset på solcellsanläggningar har också minskat kraftigt. Sedan bidragen infördes 2009 uppskattar Tomas Östlund att priserna sjunkit med 50 procent.
Även om det handlar om mindre mängder el som produceras vid varje anläggning tror han det kan ge effekt på sikt.
– Ju fler som producerar desto större påverkan får det. Solceller har en enorm potential, det finns många befintliga tak att utnyttja, det kommer att ha stor betydelse framöver, säger Tomas Östlund.
Vid Sparbanken i Enköping märker man av det ökade intresset för förnybar energi hos bland annat lantbrukarna.
– Omkring 40 procent av anläggningarna i landet finns hos lantbruken, där har man bra ytor för anläggningar, säger företagsrådgivare Christian Ekholm.
Det är både av ekonomiska skäl och för känslan av att själv producera grön el som investeringarna görs. Hur bra ekonomi man får på en solcellsanläggning varierar med förutsättningarna på gården.
– Men det är en klarat intressant investering och det statliga stödet underlättar. Men det finns de som sätter upp en anläggning ändå, utan stöd, och räknar med att tjäna på det, säger Christian Ekholm.