På det senaste mötet i kommunfullmäktige debatterades friskolor. Sverker Scheutz (V) har skrivit en interpellation med frågor till kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M) angående Internationella engelska skolans planer på att etablera sig i västra Enköping.
Friskolor är ett hett och aktuellt ämne i Enköping. EP har nyligen rapporterat om att Jensen education är på gång att bygga en ny grundskola i Storskogen i Bredsandsområdet. Även Tellusgruppen där Robinson-skolorna ingår har sagt sig vilja starta en ny skola i Enköping.
Mycket av debatten i fullmäktige kom att handla om huruvida friskolor och Engelska skolan skulle kunna motverka segregation. Där gick åsikterna isär. Peter Book med flera på hans sida i diskussonen ansåg att Engelska skolan kan minska segregationen.
– Vi ser möjligheten att Engelska skolan kan vara en lösning. Där blir frågan hur man gör intagningen till skolan, om det är 50 procent från ett anvisat området och 50 procents fri sökning, sa Peter Book.
– Det sätt som Engelska skolan brukar ordna sin kö på är inte det sätt som du redogör för. De talar om ett helt annat kösystem när de tar in elever. Vad jag vet går det aldrig till på det sätt som du har sagt, sa Sverker Scheutz.
Vänsterpartisten fick medhåll från Kenta Hällbom (MP) som sa sig vilja ha en sådan 50/50-intagning som Book nämnde:
– Vad jag har förstått i de kontakter som har varit med Engelska skolan, så är de inte intresserade av att reglera sin intagning på det viset. Och då har jag sagt att då är inte jag intresserad av Engelska skolans etablering, då säger jag nej till det, sa Hällbom.
Johan Enfeldt (S) påpekade att kommunen är maktlös när det gäller makten att avgöra om friskolor ska etablera sig i Enköping. Det är Skolinspektionen som styr och ställe med sitt godkännande.
– Det låter ibland som att vi kan välja vilka friskolor vi vill ha och att vi kan ställa krav på dem. Om ett hemtjänstföretag är dåligt kan nämnden slänga ut det på dagen, men med en skola kan kommunen inte det, sa Enfeldt.
Per-Anders Staav (NE) påpekade att det krävs mer resurser till skolan för att uppnå valfrihet mellan de kommunala skolorna.
– Vi har en skola som är smockfull. Vi pressar in elever och trollar fram mer och mer klassrum i de kommunala skolorna. Det säger sig självt att man då inte kan söka andra kommunala skolor, för att de är fulla, sa Per-Anders Staav.