Hennes vatten går inte att använda

I tre månader har Susann Nahlbom i Boglösa by inte kunnat använda vattnet i husets ledningar. Den egna brunnen innehåller farliga bakterier. Nån hjälp av kommunen är hon inte berättigad till.

Kommunala vattenledningar är dragna till området där Susann Nahlbom bor, bara två meter från hennes hus. Men hon får ändå inte koppla in sig på dessa.

Kommunala vattenledningar är dragna till området där Susann Nahlbom bor, bara två meter från hennes hus. Men hon får ändå inte koppla in sig på dessa.

Foto:

Enköping2018-06-16 07:00

Susann Nahlblom bor med sina två döttrar och en hund i Boglösa by, sex kilometer utanför Enköping. Hon äger en enskild brunn, som i mars började läcka in spillning via ytvattnet och vattnet blev otjänligt eftersom det innehåller kolibakterier och var brunt.

– Då började vi undersöka om det gick att laga brunnen men den är för gammal. Vi kontaktade kommunen om vi kan få kommunalt vatten och de säger kategoriskt nej, och då måste vi borra en brunn. Eftersom jag bor vid en kyrkogård kan jag inte borra där, det kan komma in både det ena och andra i vattnet. Jag har kontaktat experter för att undersöka om man kan borra på andra sidan vägen men de säger att berget har så hög dencitet att det inte finns något vatten där, säger Susann Nahlblom.

Hon bor i en fastighet från 1800-talet och därmed finns kommunala vattenledningar dragna till hennes område som går två meter från hennes hus, rakt över fastigheten. Men hon får inte koppla in sig på av det kommunala vattennätet eftersom trycket blir för lågt i ledningarna. Risken finns även att rören går sönder.

– Det kommer en gräns på hur många som kan koppla på sig, annars räcker inte vattnet till alla. Det blir problem med både tryck och flöde, säger Marika Hanson, biträdande vatten- och avloppschef på Enköpings kommun.

Om Susann ska ha möjlighet att få kommunalt vatten måste rören bytas ut men det säger kommunen nej till eftersom uppgiften är komplex.

– Det är stora system och att byta ut ett enskilt rör ökar inte kapaciteten. Begränsningarna kan sitta längre bort. Det är inte säkert att ett enskilt rör behöver bytas ut utan kan vara stora sträckor som behöver ersättas, säger Marika Hanson.

Kommunen kunde inte heller hjälpa till med en vattentank utan Susann fick hyra en av sin rörmokare.

– När tanken tar slut har vi varken dricksvatten, toalett eller dusch. Ingenting. Det är inget drägligt liv. Kommunen har ett ansvar att medborgarna ska ha tillgång till vatten. Jag har nästa lagt ned närmare 100 000 kronor på att försöka laga brunnen, säger Susann Nahlbom.

Kommun har ett ansvar att försörja kommuninvånarna med vatten och avlopp –  men enbart om man bor inom ett visst område, ett område som Susann Nahlbom inte bor inom.

– Inom verksamhetsområdet har kommunen skyldighet att försörja invånarna med VA, utanför området får man ha enskilda brunnar och försörja sig med det. Utanför kan kommunen erbjuda påkoppling men det är enbart om det finns kapacitet över i kommunens nät, i det här fallet finns inte det, säger Marika Hanson.

Susann Nahlbom har nyligen skickat in en ny ansökan om kommunalt VA som är under handläggning och väntas vara avgjord efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!