Att hundrastning inte ska ingå i hemtjänstens uppgifter beslutades när nya riktlinjer för vård- och omsorg antogs i januari för ett år sedan.
Under en övergångsperiod kan hemtjänstens kunder dock fått hjälp för att få tid att själva hitta en annan lösning för skötseln av sitt husdjur.
En anställd inom hemtjänsten uttryckte sin frustration över de nya direktiven i en insändare i EP och menade att beslutet var ogenomtänkt då det handlar om skälig livskvalitet för kunderna.
– Vi vet att husdjur är jätteviktiga för många men samtidigt måste vi värna om våra resurser, vi ska i första hand ta hand om människor. Vi har försökt jobba så även tidigare, de nya riktlinjerna är en hjälp för medarbetarna att förstå vad som ska gå först, säger Agnetha Resin, verksamhetschef för bistånd vid vår- och omsorgsförvaltningen.
Hon har inte upplevt att frågan om hundrastning varit något större problem tidigare bland hemtjänstens kunder.
– De privata hemtjänstutövarna har det som en tilläggstjänst där kunden kan välja att använda så kallat Rut-avdrag. Vård- och omsorg finansieras nästan uteslutande via skattemedel och det kunden betalar för hemtjänsten är ofta bara en bråkdel av vad det egentligen kostar för kommunen, säger Agnetha Resin.
De nya riktlinjerna har arbetats fram av förvaltningen och har inte tagits genom politiska beslut.
Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, menar att de beviljade hemtjänsttimmarna som kunderna får genom ett biståndsbeslut och som vårdpersonal genomför ska användas till just vård.
– Kommunens hemtjänst erbjuder det lagstadgade basutbudet av tjänster och jag anser att man inte ska ha mer. Vill kunden ha andra tjänster kan de välja ett annat hemtjänstföretag, det är därför vi har valfrihet i systemet, säger hon.
En annan aspekt är att kommunen inte ska konkurrera med företag som har den här typen av tjänster med Rut-avdrag.
Informationen om valfrihetssystemet menar hon däremot kunde vara tydligare på kommunens hemsida. Bland annat har KPR (Kommunala pensionärsrådet) påtalat att det är svårt att se vad som särskiljer de olika aktörerna åt när man söker information på webben.
Utöver kommunens hemtjänst i Enköping finns även Attendo och Allas vård och omsorg som båda erbjuder hushållsnära tjänster med service utöver det beviljade biståndet. Vardaga har sagt upp sitt avtal med kommunen från den första mars.