Pilotprojekt ger Enköping hastighetssäkrade trafikzoner

Ett nytt projekt ska öka trafiksäkerheten i Enköpings stadsmiljö. Inga bilar ska gå att köra fortare än vad som är förutbestämt på den lokala kartan.

Det är den lilla skärmen uppe i vänstra hörnet som anger vilken hastighetszon som föraren befinner sig i.

Det är den lilla skärmen uppe i vänstra hörnet som anger vilken hastighetszon som föraren befinner sig i.

Foto: Paulina Sörlin

Enköping2024-06-03 19:00

Under måndagseftermiddagen hölls ett demoevent för projektet HasT för entreprenörer och åkerier från Sverige och Europa på Stora torget. Trafikverkets Skyltfond finansierar projektet där Enköpings kommun tillsammans med flera transportörer och kollektivtrafik i Enköping samarbetar för att hastighetssäkra med hjälp av tekniska lösningar, bland annat något som kallas för geofencing.

– Det är ett digitalt system som man har inbyggt i bilen. Många nya bilar har ett sånt system som man kan slå på i bilen eller så kan man sätta dit tekniken och styra i zoner. Kommunen sätter upp de hastighetsbegränsningar som gäller och systemet gör så att man inte kan köra snabbare än det, berättar Karin Weijdegård, kommunikatör på samverkansplattformen Closer, som är en del av projektet.

Piloten för projektet startade under våren och i den ingår fler fordon än vad som tidigare testats för detta syfte någonsin i Sverige.

– Det här är som en test och det har inte riktigt testats tidigare med såhär många fordon samtidigt. Piloten håller på nu under våren fram till augusti och sedan ska vi inhämta resultat. Projektet har varit igång sen i höstas, säger Karin Weijdegård.

I Enköpings stad har kollektivtrafiken valt att delta, där Enköpings bussar nu har aktiverat hastighetssäkrade trafikzoner för alla linjer som de kör. Även kommunens personbilar som används till hemtjänst deltar i testsystemet.

undefined
Pilotprojektet är det första i Sverige i så stor skala.
undefined
Karin Wijdegård, kommunikatör på CLOSER.
undefined
Isabelle Björkström, transportledare på Martin och Servera tycker att systemet funkar bra i deras Scania-lastbilar.
undefined
Ronny Johansson är sopbilsåkare och kör en Scania-lastbil i jobbet.
undefined
Scania-lastbilarna visar direkt upp ett meddelande om hastighetsbegränsad zon när lastbilen startas.

– Kollektivtrafiken som har Volvo-bussar har det här systemet inbyggt. Så de kan slå på det och de har valt att själva täcka in alla sina rutter. De ritar sina kartor själva, så de kommer att använda detta på alla linjer som de kör i Enköping och även de sträckor som är utanför stadskärnan, säger Karin Weijdegård.

Bland de åkare och andra godstransportörer som kör Scania har övergången till det nya hastighetssystemet varit enkelt, då det även här redan finns i lastbilarna.

– Vi som kör Scania har inte upplevt några problem med mjukvaran. Det är snarare zonuppbyggnaden som man får justera eftersom, säger Isabelle Björkström, transportledare på Martin och Servera i Enköping.

Enköpings kommun ser positivt på projektet och tycker att det är spännande att få vara först i Sverige med detta.

– Vi ligger i framkant här i Enköpings kommun, säger Maurizio Freddo, trafikplanerare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

undefined
Det är den lilla skärmen uppe i vänstra hörnet som anger vilken hastighetszon som föraren befinner sig i.
undefined
Maurizio Freddo, trafikplanerare på Enköpings kommun, efter att han visat hur systemet fungerar i kommunens mindre skåpbilar.
Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!