– Vi är nöjda med köparna, vi tror att de kan göra något bra av anläggningen som vi inte lyckades med till 100 procent genom våra idéer, säger Henrik Sandström, fastighetschef vid Genova Property som ägt anläggningen sedan 2014.
Köparen, Knoxville ab, är ett investmentbolag baserat i Stockholm. Den nye ägaren uppger att Härjarö dock är ett sidoprojekt som inte är tänkt att genererai avkastning.
– Tanken är att vi ska förädla och utveckla Härjarö till en plats för sammankomster av olika slag, en kursgård och ett centrum för terapi och personlig utveckling på olika sätt, säger Jonas Engwall vid Knoxville ab.
Härjarös läge i naturreservatet och med närheten till Mälaren och städer som Stockholm och Enköping har haft en avgörande betydelse för köpet.
– Vi har tittat länge på Härjarö och funderat mycket. Det är en speciell plats och den passar som handen i handsken för det vi vill göra, säger Jonas Engwall.
Han ser stora värden i naturen och den gamla historien i området.
– Vi är glada över de 39 hedniska gravar som finns här och vi kommer att ta hand om dem och se till att de kommer till sin rätt.
De campingstugor och byggnader som är uppförda på 80-90-talet vill man ta bort på sikt.
– Vi vill ersätta dem med ekobyggnader för kursgården, säger Jonas Engwall.
Han är väl medveten om de problem som tidigare ägare haft med detaljplanen som inte går att ändra och gjort att bostäder inte får byggas på fastigheten.
– Vi har en superbra dialog med Enköpings kommun, de gillar hur vi tänker utveckla Härjarö, säger Jonas Engwall.
Rent ekonomiskt handlar det om stora investeringar som måste göras.
– Det är ingen investering som vi tror kommer att ge avkastning, men på sikt hoppas vi att verksamheten kan gå plus minus noll. Vi vill se vad vi kan göra för att bidra till att världen blir en bättre plats, säger Jonas Engwall.
Nu räknar han med att behöva några år för att skissa på utvecklingen av projektet.
– Det viktiga är att vi känner att det blir rätt, vi har inte bråttom. Exakt vad vi ska göra, det får tiden utvisa, säger Jonas Engwall.
På sikt kan det eventuellt bli arbetstillfällen vid kursgården men inte i någon större utsträckning. Det blir inte en plats som är tillgänglig för allmänheten.
– Kanske i vissa situationer, exempelvis vid festivaler, säger Jonas Engwall.
Det kommer dock att dröja några år innan en verksamhet kommer igång. Under tiden kommer gården att lånas ut för lägerverksamhet.
– Vi samarbetar med en organisation som jobbar med barn med trubbel, de kommer att använda gården för rekreation, säger Jonas Engwall.