– Första halvan av året har varit ovanligt tuff. Det har varit lite katter in och lite katter ut, alltså dåligt med kunder, säger Anki Ljung, ordförande i föreningen Hitta Katten.
– Vi hoppas att trenden ska vända. Att fler kattintresserade vill köpa våra fina katter.
Runt hennes ben strosar en stor svart hankatt vid namn Harald. Han kommer fram och hälsar. I båda öronen är jack som vittnar om ett tidigare hårt liv. Harald fångades in i Fjärdhundra. Han hade gått hemlös i flera år och var både skygg och aggressiv när han kom till katthemmet. Men med lite tålamod och omvårdnad har han blivit både social och gosig, även om han nafsar litegrann.
Intresset för att skaffa husdjur ökade under pandemin, men nu märker Anki Ljung att folk i stället tänker sig för. Hon gissar att situationen beror på det ekonomiska läget i landet.
– Det har blivit dyrt att ha katt, säger hon.
Hur påverkar lågkonjunkturen er verksamhet?
– Det blir stiltje. Katterna som sitter här blir kvar längre och vi kan inte ta in nya katter som behöver hjälp. Då får vi inga inkomster utan bara utgifter.
En stor kostnad för katthemmet är tandvård för katterna. För inte länge sedan fick de in en katt som de misstänker har fått en spark emot ansiktet. Det krävdes en hel del tandkirurgi för att komma tillrätta med det och veterinärnotan gick på över 30 000 kronor. Det går inte att blunda för hur viktig god munhälsa är för kattens allmäntillstånd, menar Anki Ljung.
– Det betyder allt för välbefinnandet. Har de en tandinfektion blir de sjuka i hela kroppen. Det måste åtgärdas.
Osäkerheten kring ekonomin finns alltid närvarande, som en ständig följeslagare. Om det inte går runt kan det innebära slutet för verksamheten.
– Då får vi väl stänga katthemmet, men vi hoppas att det inte ska gå så långt.
Intäkter får Hitta Katten främst från försäljning av katter och den årliga väggkalendern, samt ett visst bidrag från Enköpings kommun. I övrigt förlitar sig verksamheten på gåvor.
– Vi har många generösa människor som ger oss mat till katterna, den kostnaden är inte så stor, förklarar hon, medan Harald tittar på henne och vill ha uppmärksamhet.
Även om han verkar trivas bra på katthemmet längtar han förstås efter ett eget hem, intygar Anki Ljung. Katthemmet har för närvarande flera tama och sociala katter och förhoppningen är att det ska möjliggöra en snabbare försäljning.
– Vi hoppas att de får nya hem inom kort, säger hon.