Ceremoni fick uppmärksamma Nato-inträdet

Försvarsmakten i Enköping fortsätter att bygga ut med fler krigsförband. Men det hade skett även utan medlemskapet i Nato som på måndagen uppmärksammades på Ledningsregementet i Enköping.

Per Nilsson, överste och chef för Ledningsregementet, Jessika Roswall, EU-minister, Anders Svensson, brigadgeneral.

Per Nilsson, överste och chef för Ledningsregementet, Jessika Roswall, EU-minister, Anders Svensson, brigadgeneral.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2024-03-11 17:11

Solen sken starkt under måndagens ceremoni på Enköpings garnison. Och den blå Nato-flaggan med vit kompassros hissades upp mot en lika klart blå himmel.

– Äntligen att vi är en del av en allians, att vi inte står själva. Vi är Nato, det är det bästa. Att vi är del av någonting större, säger Cecilia Tollefeldt, kommunikatör vid Ledningsregementet, efter flaggan hissats till tonerna av Natohymnen.

Militärklädda soldater uppställda i rader, fanbärare, musikkår och en talarstol. I Enköping och åtta andra orter i Sverige hölls idag ceremoni för Sveriges anslutning till Nato.

Vad innebär Nato för Enköpings del?

– Det här är ju inte bara en försvarsmakt som blir upptagen in i alliansen, det är ju landet Sverige. Vilket innebär exempelvis för Enköpings del att det här omfamnar hela samhället, hela staden, likväl regementet och garnisonen. Och jag tror att det här är en jätteviktig kulturell resa att vi faktiskt gör det här, för det här är något helt unikt vi fått uppleva här, säger Anders Svensson, brigadgeneral.

undefined
Sveriges inträde i Nato uppmärksammades med att Nato-flaggan hissades.

Han fortsätter:

– Sverige blir säkrare och Nato blir säkrare genom beslutet. Sen har vi en resa att göra att förklara vad innebär det här också, för alla medborgarna. Vad det innebär för den enskilde, för samhället, vad det innebär för vår del i vår myndighet försvarsmakten, säger Anders Svensson.

För Enköpings del kommer det dock inte med automatik att innebära fler jobb inom försvarsmakten bara för att Sverige är med i Nato.

– Vi kommer de fortsätta att bygga ut med fler krigsförband men det är inte direkt kopplat till Nato-medlemskapet. Vi har behov av fler förband för att försvara Sverige och vår frihet, sen gör vi det bättre tillsammans med Nato än själva, säger Per Nilsson, överste och chef för Ledningsregementet.

Kommer Enköping, med sitt stora regemente, ha en risk för utsatthet?

– Vi bör inte vara oroliga för att vi blivit Nato-medlem eller inte Nato-medlem. Man ska bli lugnare genom att vi är med i Nato. Men det går ju inte att säga att det inte finns en risk att vara varken Enköpingsbo eller svensk någon annanstans i Sverige, det har vår regering varit väldigt tydlig på den biten, säger Per Nilsson.

Efter ceremonin tittade många upp mot Nato-flaggan. Från kompassrosen i mitten strålar fyra vita streck i de fyra väderstrecken. Den antogs av Nordatlantiska rådet 1953. Nu hissas den för första gången i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!