Här smittades var fjärde anställd med covid

Under våren exponerades personal för covid-19 från smittade patienter inom hemsjukvården i Enköping, och flera insjuknade. Dubbelt så stor andel av personalen har haft covid-19 jämfört med resten av Lasarettet i Enköping.

Johanna Woltjer är sjukhusdirektör på lasarettet i Enköping.

Johanna Woltjer är sjukhusdirektör på lasarettet i Enköping.

Foto: Bilbo Göransson

Enköping2020-07-30 05:30

– Det är såklart beklagligt att vi hade de här fallen i början av pandemin, där vården pågick utan att vi visste att patienten var smittad, säger Johanna Woltjer.

Hon är sjukhusdirektör på lasarettet. Där har den lasarettanslutna hemsjukvården LAH sin bas. Personalen misstänkte att patienter bar på covid-19, men nekades provtagning. Det kan ha bidragit till exponering av covid-19 bland personalen, och framgår av lasarettets interna handlingar som EP tagit fram.

– Det skedde precis innan vi kom igång med vår covidavdelning. Dessutom har vår kunskap och rutiner om hantering av covid vuxit fram över tid, säger Johanna Woltjer.

LAH är en omfattande vårdform för svårt sjuka patienter - ofta med svårbotad cancer, och därmed ofta i livets slutskede. Mellan den 29 mars och den 22 april exponerades 21 av de 49 anställda då de vårdade patienter inom LAH som bar på corona, enligt Regionens smittspårning.

12 av de anställda har bekräftats med antikroppar, vilket innebär att nästan var fjärde anställd haft smittan. På hela lasarettet har 60 av 550 bekräftats, ungefär var tionde anställd.

– Det är helt omöjligt att säga ifall antalet medarbetare på LAH med covid-antikroppar har just med dessa patienter att göra, men flera av LAH:s medarbetare bär på antikroppar mot covid än överlag bland lasarettets medarbetare, säger Johanna Woltjer.

Trots att patienterna kräktes och hostade på personalen, nekades coronaprovtagning, enligt vårdpersonalens avvikelserapporter. En anställd skriver:

"Vårdade två covid-19 postitiva patienter utan skyddsutrustning. Avvikelsen gäller att jag bekräftas för covid-19 och får första symtom 7 dagar efter att jag exponerats för två positiva patienter på arbetsplatsen."

I början av pandemin höjdes inte kravet på skyddsutrustning vid misstanke om covid-19, utan först vid bekräftad smitta. En medarbetare skriver:

"Under hela arbetspasset vårdade undertecknad patienten utan skyddsutrustning eftersom beslut om misstanke för corona saknades".

Det kan ha bidragit till exponering och därmed potentiell smitta, enligt internutredningen. Men sjukhusdirektören tycker att man ska vara försiktig med att citera ur avvikelserapporter i tidningen.

– Avvikelser är avsedda för lärande av det som efteråt kan identifieras som undvikbara händelser, utan att skylla på någon. Om de citeras direkt i pressen finns risk för att rapporteringsviljan minskar, säger Johanna Woltjer.

Både avvikelserna och internutredningen beskriver hur sjuksköterskorna vill att en febrig patient ska provtas för covid-19, men nekas:

"Frågar om inte test för corona ska tas. Detta ska inte göras enligt XXX"

Patienten skickades inte för provtagning fören nästa vårddygn. Johanna Woltjer menar att detta inte ger heltäckande bild då det kan finnas komplicerade faktorer bakom en bedömning. Riktlinjerna för provtagning var då "väldigt begränsade", står det i internutredningen. Enligt de nya rutinerna som togs fram vårdas patienter som misstänks bära smittan på en separat avdelning, berättar Johanna Woltjer.

Är ni nu rustade för nya utbrott av covid-19?

– Vi känner oss trygga med vårt sätt att arbeta med covid. Den stora utmaningen blir att kunna hålla alla andra vårdplatser öppna, för att komma ikapp med de operationer som inte blev av i våras, säger Johanna Woltjer.

Vad är LAH-sjukvård?

LAH står för Lasarettansluten Hemsjukvård, och är en palliativ vårdform som framförallt utförs i hemmet. Vården har i dessa fall ofta låga förhoppningar om att kurera patienten från en allvarlig cancer. Vården fokuserar på att lindra smärtan för patienterna genom att med hjälpmedel, läkemedel och vårdpersonal besöka patienten flera gånger om dagen- ofta i dennes hem. På så vis kan patienten få god vård men vara nära sina nära och kära i livets slutskede, i en trygg hemmiljö.

Källa: Region Uppsala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!