Här ska ett ton lösningsmedel upp ur marken

Vid Salatullen i Enköping pågår ett avancerat saneringsarbete efter den gamla kemtvätten. Genom 250 rör ska föroreningen sugas upp ur marken.

Projektledaren Joel Ädel tycker det känns bra att saneringen äntligen kommit igång.

Projektledaren Joel Ädel tycker det känns bra att saneringen äntligen kommit igång.

Foto: Anette Östlund

Enköping2023-12-10 05:00

Saneringen, som kallas termisk sanering, skulle ha startat i februari och varit klar vid det här laget. Men högspänningsanslutningen som krävs var avancerad och blev av olika anledningar försenad.

För det krävs en omfattande elanslutning för att värma upp 20 000 kubikmeter jord till nästan 100 graders värme. När projektet är klart beräknar man att det har använts sex miljoner kilowattimmar el.

– I slutet på september fick vi allt på plats och har sen dess successivt börjat värma upp marken, förklarar Joel Ädel, som jobbar på Infraprojektledning vars tjänster köps av Enköpings kommun.

Med facit i hand säger han att förseningen kanske var fördelaktig för projektet, med tanke på elpriset som nu inte är i närheten av nivån förra vintern.

Genom 250 rör nedborrade i marken sitter värmeelement som sakta men säkert ska värma upp jordmassorna. För varje dygn som går stiger temperaturen med ungefär en grad. På fredagen visade termometern 53 grader.

Det är när föroreningen värms upp som den förångas. För tetrakloreten (perkloretylen) börjar det hända vid 89 plusgrader. Då kan gasen sugas upp och efterbehandlas i kolfilter. 

Beräkningar har visat att det kan vara så mycket tetrakloreten som 1,5 ton som behöver saneras från området. På vissa håll har föroreningen spridits till de djupaste jordlagren på 13 meters djup.

Målet är att minska spridningen i grundvattnet med 90 procent. För att kunna göra det behöver föroreningsmängden i jorden minska med 99 procent. 

– Vi räknar med att den termiska saneringen pågår till februari. Sen börjar återställningen av marken, säger Joel Ädel.

En mindre del av fastigheten, närmast järnvägen, ska saneras genom schaktning.

Ett danskt företag har upphandlats för den termiska saneringen. I hela världen finns bara en handfull företag som kan erbjuda denna typ av anläggningar.

Nils Rahm, expert på miljöföroreningar, har på konsultbasis arbetat med projektet ända sedan kommunen hittade tetrakloreten i Munksundskällan vattentäkt. I dag jobbar han på Reilers, tidigare Geosigma. Redan 2015 var Geosigma med vid den första termiska saneringen i landet, på Gotland.

– Sen dess har det gjorts ett tiotal liknande på olika ställen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!