Dagtid alla veckodagar men nu även kvällstid och på helger tas covid-prover vid Husläkarcentrum i Enköping. Upp mot 240 prover hinns med under en dag och kväll.
– Det är ett jättetryck på provtagningen, det har det varit ganska länge och vi behöver utöka med fler tider. Det pågår en dialog om det men det hänger även på kapaciteten vid laboratorierna, säger Alexandra Källman, gruppchef vid Husläkarcentrum.
Tolv personer jobbar enbart med provtagningen. Utökas den måste man rekrytera fler.
– Det har varit lätt att få tag på personal. Många vill bidra med vad de kan under pandemin, man har förstått att det här är viktigt, säger Alexandra.
Någon sjukvårdsutbildning behöver man inte för jobbet, utbildning ges internt.
– Men vi har några undersköterskor, och två personer med läkarutbildning från sitt hemland, så det finns sjukvårdskompetens, säger Alexandra.
För några veckor sedan flyttade provtagningen från tältet vid lasarettets infart till gamla barnmorskemottagningen på Nyängsvägen.
– Det är vi glada för. Tältet var kallt och det bullrade mycket från trafiken på vägen utanför, ur arbetsmiljösynpunkt är det här bra men även för besökarna. Många är sjuka med feber och huvudvärk och drar sig för att stå utomhus, säger Alexandra.
Hedvig Floderus har arbetat med provtagningen sedan i somras. Hon är egentligen utbildad elektriker men sökte arbete när den här chansen dök upp. Provtagningen tycker hon fungerar bra trots att hon inte jobbat med sjukvård tidigare.
– Först trodde jag inte jag skulle våga provta men man lär sig snabbt, det är inte svårt, säger Hedvig och spritar vant händer och armar medan hon tar på sig munskydd, förkläde, visir och till sist handskar inför dagens arbete.
Hon känner ingen större oro för att bli smittad.
– Det är såklart inte jättekul att se folk som mår dåligt. Men vi fick utbildning i provtagning och hygien och vi har bra skyddsutrustning, det känns säkert.
Att möta patienterna och den oro som finns hos många är en del i arbetet.
– De äldre vill ofta prata och vi försöker ge dem den tiden om det går, man måste komma ihåg att det här inte är jättekul för dem, säger Hedvig.
Alexandra Källman är imponerad över den insats som görs vid provtagningen där många av de anställda är unga.
– De har en bra arbetsmoral och förstår patienterna som inte väljer att komma hit. De gör en jättebra insats för samhället.