Upplandsstiftelsen, som äger och förvaltar naturreservatet i området, har grävt en lodrät vägg i sanden i det gamla grustaget och förhoppningen är att rödlistade backsvalorna ska lockas att häcka där i sommar.
– Backsvalan gillar att häcka i branta backsluttningar och den har setts sökande boplats i området, den brukar vara duktig på att hitta boplatser. Det är en flyttfågel som kommer tillbaka i slutet av maj så vi får se då om den hittar dit och gillar platsen, säger Gillis Aronsson på Upplandsstiftelsen.
Fågeln gräver bohålor i lodräta sandväggar där de är skyddade från rovdjur och de kan gräva sig in över en halv meter i sandväggen.
– Det kräver en speciell sand som inte rasar. Torslundagropen är en gammal rullstensås med olika lager av morän och lera och just där vi har grävt i Torslundagropen finns ett tjockt lager fin sand som passar backsvalan, säger Gillis Aronsson.
Backsvalan har minskat kraftigt i hela landet de senaste 15 åren och betecknas som en hotad art. Minskningen beror bland annat på att många grustag idag är nedlagda då man övergått till bergtäkter för byggen.
– Tidigare fanns grustäkter till husbehov på många platser, miljöer skapade av människor som passade backsvalan, men de har minskat. Men det är flera faktorer som påverkar arten, hur svalan övervintrar i Afrika, faror under flyttvägen och så vidare, säger Gillis Aronsson.
Om ungefär två veckor får man förhoppningsvis svar på om svalorna hittar den nyanlagda boplatsen, och om de gillar den.