Här gör ratad mat skillnad

Inte bara dumpstrare tar tillvara överbliven mat. I Lokalen på Kärrhöksgränd pågår ett stort arbete med att hjälpa utsatta i samhället.

Ann-Sofi Millberg, Päivi Posio och Carola Karlström hjälps åt i arbetet med Mat i Lokalen. ”Man känner sig nöjd varje dag även om det innebär mycket jobb” säger Päivi.

Ann-Sofi Millberg, Päivi Posio och Carola Karlström hjälps åt i arbetet med Mat i Lokalen. ”Man känner sig nöjd varje dag även om det innebär mycket jobb” säger Päivi.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2018-10-13 08:00

I onsdagens EP berättade Andreas Jakobsson om hur han lever på dumpstring, han samlar mat från soprum vid butiker, och om hur mycket mat som slängs i samhället idag.

Ett annat sätt att ta vara på den mat som annars skulle slängas är det samarbete som görs mellan Lokalen på Kärrhöksgränd och flera livsmedelsbutiker i Enköping.

Tre dagar i veckan kommer mellan 60 och 100 personer till Lokalen för att få mat och andra förnödenheter som skänkts.

– Ibland hör jag att någon kunnat betala sin elräkning eller haft råd att köpa en ny vinterjacka till sitt barn tack vare att de fått mat härifrån. Det känns fantastiskt, säger Ann-Sofi Millberg, föreståndare vid Lokalen.

Mat i Lokalen kallar man projektet som startade för två år sedan. Varor skänks från Ica Maxi, Västerhallen, Stjärnköp och Tammerfors konditori och från organisationen Yesterdayfood i Västerås.

Ann-Sofie åker själv till butikerna och hämtar varor flera gånger i veckan.

– Tanken är hjälpa personer i en dålig sits och jag ser inte att behovet minskar, snarare tvärtom, säger Ann-Sofi.

De som kommer till Lokalen för att hämta varor är personer i alla åldrar och med olika bakgrund. Ingen behöver berätta om varför de hämtar varor.

– De flesta som kommer har någon form av ryggsäck att bära och de har ett behov av att berätta. Jag säger att de inte behöver, jag ser att de mår kasst, men ofta forsar orden ur dem ändå, säger Ann-Sofi.

Vid Lokalen får alla ett personligt bemötande och tilltalas med sitt namn.

– Jag tror det är superviktigt. Speciellt om man kommer från ett annat land, det är ett sätt att umgås med svenska människor, lite fostrande. Politikerna funderar över hur de ska integrera människor i samhället, vi gör det hela dagarna och det är både roligt och ganska enkelt, säger Ann-Sofi.

Det händer att hon får kommentarer om att personer som hämtat varor minsann handlat 'onödigheter' i affären.

– Men det kanske är första gången på flera år som de har råd att unna sig det där extra. Jag önskar att människor kunde lita mer på vårt omdöme, säger Ann-Sofi.

Matdistributionen innebär mycket arbete och Ann-Sofi är noga med att regler kring livsmedelshantering följs och att visa respekt för varorna och butikerna som skänker dem. Hon får hjälp av flera personer som brukar besöka Lokalen.

Ett nytt samarbete har just börjat med Hela människan Ria i Enköping som hjälper till att hämta varor och delar ut till sina gäster i sin lokal.

– Det lättar på trycket här och har enorm betydelse, säger Ann-Sofi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om