För länet som helhet handlar det om ett kommunsnitt på 28 procent av skatteintäkterna som kommer från småföretag. Sammanlagt finns omkring 42 000 småföretag i länet som årligen genererar skatteintäkter på 5 miljarder kronor.
Procenten skiljer sig dock en hel del åt – kommun för kommun.
Störst andel småföretagare finns i Håbo kommun där 37 procent av skatteintäkterna kommer från den gruppen.
– Att man startar eget företag är oftast av två anledningar, dels att man har en egen affärsidé, dels att man trots att det finns få arbetsgivare i kommunen vill bo kvar och fixa sin egen försörjning. I Håbo är det båda de här delarna som spelar in, säger Thomas Byström, regionchef för Företagarna Stockholm-Mälardalen.
Därefter följer Knivsta (33 procent), Enköping (33), Heby (30), Tierp (30), Östhammar (29), Älvkarleby (25) och Uppsala (25).
Att Uppsala kommun har lägst andel är inte konstigt, enligt Thomas Byström. På riksnivå är det 257 av 290 kommuner som har större andel.
– I Uppsala kommun ser det lite annorlunda när det gäller arbetsställen då 33 procent av skatteintäkterna kommer från anställda i offentlig sektor, medan småföretagen står för 25 procent och 21 procent av större företag, säger han.
Bedömer du att andelen skulle kunna vara större?
– Potentialen finns alltid. Uppsala är väldigt tung på utbildning och det påverkar procentsatsen, men samtidigt som Uppsala växer och fler kreativa människor flyttar till kommunen tror jag att Uppsala skulle ha stor nytta av att fler startade företag och blev kvar i kommunen.
Siffrorna är snarlika jämfört med motsvarande rapport som släpptes för två år sedan.
– Det här visar hur viktigt det är att ta hand om våra småföretagare som står för 2,7 miljarder i skatteintäkter, säger Monica Hedberg, ordförande Företagarna i Uppsala.
Rapporten ”Välfärdsskaparna 2021” bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, och Arbetsförmedlingen och baseras på siffror från 2019.
– Så effekterna av pandemin syns inte i den här rapporten. Skulle vi inte få med alla småföretagen ur den här krisen tappar vi dels stora skatteintäkter, dels att det får effekt på ungdomsarbetslösheten då många för sina första jobb hos småföretagen, säger Thomas Byström.
Syftet med rapporten uppges vara att visa hur mycket småföretagen och deras anställda bidrar med i skatteintäkter till den kommunala välfärden.