Här finns Enköpings 10 mest förorenade områden

I Enköping finns tio platser där marken är så förorenad att det innebär stor risk för miljön och människors hälsa.

Kemtvätten i Enköping klassas om en av landets värsta miljöföroreningar, men det finns ytterligare nio föroreningar med riskklas 1 i Enköpings kommun.

Kemtvätten i Enköping klassas om en av landets värsta miljöföroreningar, men det finns ytterligare nio föroreningar med riskklas 1 i Enköpings kommun.

Foto: Magnus Eriksson/arkiv

Enköping2022-03-05 12:00

Gamla kemtvätten på Östra järnvägsgatan är den miljöförorening som klassas som den värsta i Uppsala län. En sanering av området är nu på gång vilket EP uppmärksammat tidigare.

Men kemtvätten är inte den enda miljöföroreningen i kommunen, det finns ytterligare nio objekt i Enköping med riskklass ett. Enligt länsstyrelsens inventering finns det totalt 673 miljöföroreningar i Enköping i riskklasserna 1-4.

– Enköping är en gammal industristad och har en del att jobba med även om det inte är lika mycket som i en del andra städer, säger Annika Johansson, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

I Enköping finns även ett 70-tal riskklass två objekt, bland annat gamla plantskolor där bekämpningsmedel kan ha bundits i jorden.

I länet finns totalt 3 532 objekt, 69 av dem i riskklass ett, men alla misstänkta områden är inte provtagna och riskklassade.

– Vi utgår från vissa branscher när vi letar föroreningar, exempelvis kemtvättar, soptippar eller industrier, säger Annika Johansson. 

Miljöföroreningar handlar ofta om gamla synder, industrihistoria från den tid då miljölagstiftningen såg annorlunda ut. Det är rester från bland annat stålindustrin, gruvdrift, skrothanteringar, plantskolor och soptippar.

– Det förekommer att vi lägger in nya objekt i inventeringen med det handlar ofta om platser vi missat tidigare, med äldre föroreningar, säger Annika Johansson.

Objekt på listan tas även bort, om de efter undersökning visar sig inte vara så förorenade som man först trodde eller efter att de sanerats.

– Grillby metallfabrik hade exempelvis riskklass ett men den sanerades för ett tiotal år sedan och kunde plockas bort från listan, säger Annika Johansson.

Pågående ärenden nu är exempelvis före detta metallindustrin Nicro väster om Enköping där man arbetat med lösningsmedel liknande de vid kemtvättarna.

– Det är ämnen som kan gå ner i grundvattnet och påverka enskilda brunnar. Ämnena kan även ånga in i enskilda bostäder. Där görs mindre försöksåtgärder med att pumpa upp grundvattnet för att se vilken effekt det får, företaget står för undersökningen, säger Annika Johansson.

Under 2021 betalade Naturvårdsverket ut 825 miljoner kronor för efterbehandling och sanering av förorenad mark. I Uppsala län är det Enköpingstvätten som får de största bidragen, drygt fem miljoner för 2021 men totalt 73 miljoner fördelat fram till år 2028. Staten står för saneringen då inget ansvarigt företag finns.

Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) fins det omkring 80 000 förorenade områden i landet. Ungefär 1 000 av dessa bedöms medföra mycket stora risker och behöver sannolikt åtgärdas. Ytterligare cirka 7 000 områden bedöms utgöra stor miljö- och hälsorisk och skulle också behöva åtgärdas.

Enköpings tio mest förorenade områden

1. Enköpingstvätten: kemtvätt - klorerade lösningsmedel

2. Hamnstationen: avfallsdeponier - lösningsmedel/giftiga båtbottenfärger

3. Nicro: metallindustri - klorerade lösningsmedel

4. Nedlagd deponi, Fanna: avfall - icke farligt/farligt avfall

5. Flostatippen: avfallsdeponier - icke farligt/farligt avfall

6. Gaddebo gruvor: avfall - sulfidmalm, rödfyr

7. Gryta bilskrot: skrothandel - lösningsmedel

8. Vånsjöbro kvarn: betning av säd - kvicksilver

9. Åkersbergstippen: avfallsdeponier - industriavfall, Icke farligt/farligt avfall

10. Åkerby, försvaret S1: deponi - högfluorerade ämnen, brandföroreningar

Riskklassning

Riskklassning är en översiktlig bedömning av riskerna för människors hälsa och miljön som de förorenade områdena kan innebära. Underlaget för en riskklassning är oftast arkivmaterial, intervjuer och platsbesök. I många fall inte provtagning i detta skede.

Riskklassning görs för att man ska kunna avgöra vilka områden man ska gå vidare med, många områden avskrivs i ett senare utredningsskede.

Riskklass 1 - mycket stor risk 

Riskklass 2 - stor risk 

Riskklass 3 - måttlig risk

Riskklass 4 - liten risk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!