Stort lidande för den blyförgiftade örnen på Härjarö

En kraftigt blyförgiftad havsörn hittades i naturreservatet på Härjarö i helgen.

En kraftigt blyförgiftad örnhona hittades på Härjarö i helgen och togs omhand av Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab. Det är oklart om örnen kommer att klara sig då den var i mycket dåligt skick. Enligt ringmärkningen är örnen född i Alunda 2019.

En kraftigt blyförgiftad örnhona hittades på Härjarö i helgen och togs omhand av Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab. Det är oklart om örnen kommer att klara sig då den var i mycket dåligt skick. Enligt ringmärkningen är örnen född i Alunda 2019.

Foto: Stockholms Viltfågel Rehab

Enköping2024-03-27 19:00

Den sjuka örnen hittades av privatpersoner som upptäckte den på en stubbe i skogen. De ringde polisen men fick ingen hjälp, de sökte vidare och fick kontakt med Stockholms Viltfågel Rehab som ryckte ut.

– Det var bra att de inte gav upp, säger Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab som var den som fångade in örnen efter lite letande.

När han kom till platsen var örnen borta. Men en annan örn cirklade över skogen en bit bort och där fanns den sjuka örnen som hade gått en bra bit trots att den var i dåligt skick.

– Jag såg att det var en hona, troligen var det hanen som cirklade ovanför. Örnar är monogama tills en av dem dör, säger Victor Persson.

undefined
"Blyförgiftningen innebär ett stort djurplågeri, det är ett långt lidande för örnen" säger Victor Persson på Stockholms Viltfågel Rehab. (Fågeln på bilden är inte den som hittades i Enköping).
undefined
Örnhonan hade gått på marken en längre tid då den inte kunde flyga, mag- och tarmkanalen var utslagen och blyet hade påverkat hjärnan så den rörde sig konstigt. Enligt ringmärkningen är örnen född i Alunda 2019.

Örnen fångades in och fördes till Stockholms Viltfågel Rehabs anläggning för avgiftning. Hoppet om att örnen skulle klara sig var dock litet.

– Det är jättesvårt att lyckas när det har gått så här långt, säger Victor Persson.

Mag- och tarmsystemet hos örnen hade slutat fungera, den hade blod i näsborrarna, var kraftigt avmagrad och vred huvudet konstigt då blyet hade gått upp i hjärnan och påverkat nervsystemet.

När EP pratar med Victor Persson på onsdagen är tillståndet för örnen bättre, den hade fått medicin var tredje timme dygnet om och besvären hade avtagit.

– Vi får se hur det går om några dagar, jag hoppas vi klarar henne, säger Victor Persson.

Klarar sig örnen kan den släppas ut till sin partner igen om några veckor. Risken finns dock att den får i sig slaktrester med bly igen och då kanske inte har turen att bli hittad av någon som tar hand om den.

Enligt Victor Persson är det just jägarnas slaktrester som gör att örnar blir blyförgiftade.

– Man skär bort skadat kött från exempelvis ett vildsvin man skjutit och lämnar det i skogen. Främst är det bly från kula som örnarna får i sig, det räcker med väldigt små fragment för att de ska bli förgiftade.

Han är jägare själv och är inte emot jakt men menar att det finns blyfri ammunition som fungerar bra. Slaktrester kan annars grävas ned djupt, så inte andra djur gräver upp det, eller tas från platsen.

Vid Stockholms Vildfågel Rehab räddar man 10-15 örnar varje år. Men ett 50-tal förgiftade örnar dör eller måste avlivas.

Föreningen grundades av Victor Persson och drivs genom ideellt arbete. Verksamheten finansieras helt med bidrag från allmänheten.

– Vi tar hand om alla fåglar som är rehabiliteringsbara och de gåvor vi får skänks faktiskt främst från de som hittar mindre fåglar. Man kan säga att skrattmåsen betalar örnens rehab.

Stockholms ViltfågelRehab

Stockholms Vildfågel Rehab (SVR) är en ideell förening som tar emot sjuka och skadade fåglar för rehabilitering.

Idag arbetar 18 personer ideellt i föreningen med att ta hand om sjuka och skadade vilda fåglar.

Föreningens anläggning ligger i Österåker och där har man flera voljärer för alla typer av fåglar, laboratorium och resurser som ett "fågelsjukhus".

SVR grundades år 2014 av Victor Persson och Lars Persson som är utbildade fågelrehabiliterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!