Här fälls mest kron- och dovhjort i länet

Hur viltstammarna utvecklas i länet kan man se i avskjutningsstatistiken.

Dovhjort och kronhjort är flocklevande och variationerna i stammarna är stora i länet. Mest dov- och kronvilt fälls väster och söder om Enköping.

Dovhjort och kronhjort är flocklevande och variationerna i stammarna är stora i länet. Mest dov- och kronvilt fälls väster och söder om Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-12-18 15:00

Varje år sammanställer Svenska Jägareförbundet avskjutningsstatistik för alla län i landet. Det har man gjort sedan 1939 och det gör det möjligt att följa viltstammarnas utveckling under lång tid.

Avskjutningen av klövvilt i länen kring Mälaren varierar stort. I Uppsala län fälls årligen cirka 19 klövvilt per 1 000 hektar, i Västmanland 15, i Södermanland 43 och i Stockholm 39. 

Den totala avskjutningen av klövvilt i Uppsala län har varit relativt konstant de senaste åren men dov- och kronvilt ökar i de områden som redan har etablerade stammar. Det som fälls mest vid jakt är vildsvin, därefter kommer rådjur.

Den jaktvårdskrets som skjuter flest vildsvin är Håbo med 76,6 djur per 1 000 hektar följt av Trögds jaktvårdskrets med 24,8 djur.

Rådjursavskjutningen minskade kraftigt under de snörika vintrarna 2009 och 2010 och stammen har haft svårt att återhämta sig. Nu fälls 3 500 djur i länet, flest i Håbo med 14,17 per 1 000 hektar följt av Lagunda med 11,15 djur.

En viss stagnering märks av kronhjortsstammen i länet men variationerna är stora för både kron- och dovhjort. Vissa områden har en stark tillväxt medan andra väljer att minska stammen. Mest kronvilt i länet fäll kring Enköping, med i snitt 3,53 djur per 1 000 hektar i Fjärdhundratrakten och 2,14 djur i Åsundatrakten.

Jakten på småvilt, som olika fågelarter, hare, grävling och räv, är vikande i länet och i rapporten konstateras att det finns utrymme för att ta tillvara småviltet som jaktlig resurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!