Kommunen tvingar cateringföretagare att samarbeta

En livsmedelsinspektör försöker nu tvinga sig till en inspektion hos en cateringföretagare som avbokat det ena besöket efter det andra. "Vi måste ju få till en kontroll så vi vet att maten är säker", säger inspektören Malin Lindkvist.

Även den som lagar mat i hemmet och säljer till andra måste kontrolleras enligt livsmedelslagen.

Även den som lagar mat i hemmet och säljer till andra måste kontrolleras enligt livsmedelslagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköping2023-06-15 07:27

Kvinnan bedriver sedan ett år tillbaka ett cateringföretag i hemmet där hon lagar mat och säljer. Varje gång Malin Lindkvist försökt få komma dit för att göra en första livsmedelskontroll har kvinnan bokat av mötet. Senast på onsdagsmorgonen fanns ett besök inbokat. Men vid 8-tiden avbokade kvinnan.

– Jag har faktiskt aldrig varit med om nåt liknande tidigare, säger Malin Lindkvist.

Den åttonde juni tog hon därför ett beslut på ett så kallat föreläggande enligt livsmedelslagen. Det är ett slags krav som hon som representant för tillsynsmyndigheten kan ställa på en verksamhetsutövare för att kunna genomföra kontrollen. Kvinnan måste nu skyndsamt samarbeta för att få till en bokad kontroll, absolut senast 30 dagar efter att hon fått ta del av beslutet. Skulle hon fortsätta boka av kan kommunen i nästa steg förena föreläggandet med ett vite, alternativt förbud.

Malin Lindkvist förklarar att föreläggandet är nödvändigt eftersom hon inte fått någon möjlighet att bedöma om cateringverksamheten uppfyller lagkraven för en säker livsmedelshantering.

– Eftersom verksamheten sker i hemmet måste vi boka våra kontroller i förväg, vi har inte rätt att bara stövla in hemma hos någon. Därför måste det gå till så här, säger Malin Lindkvist.

Hur många gånger till kan hon boka av?

– Det är en bedömningsfråga, säger Malin Lindkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!