Uppsalabaserade företaget Turn Energy har tecknat ett avtal med en markägare norr om Tallmyra och planerar att bygga två solcellsanläggningar som ska vara i drift 2024. Anläggningarna ska producera 12 000 MWh per år.
Men det är många krav som ska uppfyllas när man bygger en solcellspark. Trots att Turn Energy gör en rad åtgärder för att värna natur- och kulturmiljö i området har länsstyrelsen gjort ett föreläggande om fler åtgärder.
Bland annat ska mer ängsväxter sås i åkerkanterna och inga arbeten får ske i området mellan maj och augusti med hänsyn till den akut hotade ortolansparven som häckar där. En arkeologisk utredning kan även behöva göras.
Någon plan på att dra tillbaka projektet har man dock inte vid Turn Energy.
– Man får alltid besluta om det är värt att gå vidare. Men här är det ingen tvekan, vi gör det som länsstyrelsen kräver, säger Anders Nilsson, chef för projektutveckling vid Turn Energy.
Intresset för att bygga solcellsparker har ökat och processen med myndigheterna blir alltmer krävande enligt Anders Nilsson.
Att få tag på mark är inte svårt, många vill arrendera ut, men att bygga på åkermark är generellt inte tillåtet. Då solceller tillgodoser väsentliga samhällsintressen tillåts det dock på vissa platser.
– I Skåne är det helt förbjudet att bygga på jordbruksmark och det blir allt svårare även längre norrut. Men det finns mycket annan typ av mark som går att använda, säger Anders Nilsson.
Företaget har planer på fler solcellsparker och dialog pågår med ytterligare två markägare i Enköpingstrakten.