Alla polispatruller i Enköping har elchockvapnet

Polisens nya vapen har 50 000 volt men ska inte vara skadligt. Enköpingspolisen har redan haft nytta av elchockvapnet.

Hör hur det sprakar från elchockvapnet.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-05-20 07:22

Ni har kanske sett elchockvapen i amerikanska filmer. Pistolen som ger elstötar i många år varit en del av amerikansk polis vapenarsenal.

Nu har vapnet kommit till Sverige och polisregion Mitt, dit Enköping hör. Under våren har alla polispatruller ute på fältet i Enköping utrustats med elchockvapen.

Områdespolisen Robin Granander hör till dem som först utbildades med det nya vapnet och han har i sin tur utbildat många kollegor i hanteringen.

– Alla i Enköping i operativ tjänst har fått en utbildning, berättar han.

undefined
Robin Granander tycker att vapnet är ett bra komplement till tjänstepistol, OC-sprej och batong.

Robin Granander visar nyheten som bärs i hölster på motsatt sida av kroppen jämfört med pistolen, för att undvika fatala misstag. Det har hänt att amerikanska poliser har råkat dra sitt skjutvapen och avlossat det när det var meningen att de skulle använda elchockvapnet. Det är också därför elchockvapnet är färgglatt gult, för att inte råka förväxlas med en svart skarpladdad pistol.

Han ser elchockvapnet som ett väldigt bra komplement till batong, pepparsprej (OC-sprej) och pistol.

– Men det är inget mirakelvapen, påpekar områdespolisen.

Elchockvapnet, förkortat ECV, är användbart i sådana situationer då pepparsprej tidigare har varit det mest självklara alternativet, när till exempel en våldsam person som inte ger sig behöver oskadliggöras.

Däremot är elchockvapnet egentligen inget alternativ till pistolen.

– Det är inte det primära vapnet vi använder i nödvärn. Vi tränas i att använda tjänstepistolen i ett nödvärnsläge.

undefined
Så här ser det ut när elchockvapnet är aktiverat.
undefined
Man siktar som med en fjärrkontroll. Lysande punkter indikerar var pilarna hamnar vid avfyrning.
undefined
Robin Granander demonstrerar elchockvapnet.
undefined
De gröna och röda laserpunkterna visar var pilarna hamnar. Låret och magen är lämpliga ställen att sikta på.
undefined
Elektrisk ström i polisens vapen.
undefined
"Musklerna drar ihop sig och krampar", beskriver Robin Granander effekten av vapnet.

När man siktar med elchockvapnet syns en grön laserprick och en röd blinkande laserprick. Den ena pricken kan exempelvis fixeras mot buken och den andra i låret. Två pilar med trådar avfyras i riktning mot laserpunkterna. Elektrisk ström leds genom kroppen mellan pilarna.

Omkring 6,5 meter är ett lagom avfyrningsavstånd. Maximalt avstånd är 7,62 meter (längre räcker inte trådarna). Ett nytt elchockvapen med dubbelt så långt avfyrningsavstånd håller dock på att testas inom polisen.

För den som träffas av pilarna och får strömmen genom kroppen förlamas muskulaturen.

– Musklerna drar ihop sig och krampar. Man blir inkapabel att göra något muskulärt.

Elchockerna pågår i femsekunderscykler. Det är upp till polismannen med vapnet att besluta om det ska återaktiveras för en ny femsekundersperiod eller inte.

Vapnet uppges inte påverka hjärtat och inte heller vara skadligt för personer med pacemaker.

– Risken är inte helt obefintlig att man påverkar hjärtat, men den är minimal.

Strömmen som går genom kroppen är på 1,3 milliampere. Spänningen är initialt på 50 000 volt men går ner till 1 500-2 600 volt under femsekunderscyklerna.

Till skillnad från vid utbildning i hantering av pepparsprej ingår inte självexponering i utbildningen i ECV, men den polis som vill får känna hur kraftfull elstöten är när vapnet är aktiverat.

Tidigare lät man poliser testa vapnet genom att få pilar avfyrade i ryggen, men det testet har upphört av säkerhetsskäl. Flera av Robin Grananders kollegor skadade sig. En bet sönder en kindtand och en annan spände sig bakåt så våldsamt att han krossade en ryggkota.

Utöver att avfyra pilar kan vapnet användas på nära håll för att ge drivstötar, personen får en kraftig stöt när det trycks mot kroppen. Hittills har elchockvapnet använts på det viset vid ett tillfälle i Enköping.

Enligt tillverkaren räcker det i 80 procent av fallen med att vapnet visas eller riktas mot en person för att den ska ge upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!