Underbara värme – men inte för de fyrbenta vännerna

Värst är det för trubbnosiga hundar. De får det jobbigt när värmen slår till. Även bara liten värmehöjning kan påverka dem.

Trine Raustein, veterinär, och hunden Ronja.

Trine Raustein, veterinär, och hunden Ronja.

Foto: Bengt Johansson

Enköping2024-05-29 19:00
undefined
Trine Raustein, veterinär, och hunden Ronja.

Sol, sommar och varma dagar.

Underbart, visst.

Men för hundar kan det bli jobbigt även innan det blir stekande hett.

– Trubbnosiga hundar har problem med värmeregleringen, förklarar Trine Raustein, som är veterinär hos Din Veterinär Smådjurspraktiken.

Nu börjar perioden då det finns risk att hundägare kommer till dem med svårt medtagna djur.

– Vi gör vad vi kan med våra resurser, dropp, syrgas och svalka – inte kyla! – och därefter övervakning, berättar veterinären.

Hur ska hundägare tänka?

– I första hand ska man tänka förebyggande, inte ta med hunden där det kan bli varmt för dem, se till att de har skugga och vatten, absolut inte lämna i bilen. Promenera tidig morgon och sen kväll.

Enköping har varit förskonat från allvarligare situationer där hundar lämnats i bilar. Åtminstone om situationer där polisen behövt ingripa används som måttstock.

Enligt djurskyddslagen får ett djur inte lämnas utan tillsyn i en bil om temperaturen befaras överstiga 25 grader Celsius inne i bilen.

Men om nu olyckan är framme. Om ens hund får värmeslag.

Vad gör man?

– Duschar i svalt vatten, eller badar hunden i sjövatten – hela hunden, inte bara tassarna – lägger blöta handdukar på hunden och byter ut dem ofta. Fast det är viktigt att man inte försöker kyla ner djuret för fort, det ska vara en successiv nedkylning, säger Trine Raustein.

Ska de dricka?

– Ja, om de är vid medvetande. Man får aldrig hälla vatten i någon som är medvetslös.

När ska man direkt till djursjukhus?

– Om en hund behöver intensivvård. Har den kollapsat räcker inte våra resurser till – och det är alltid bra att ringa veterinären först för att veta om vi har möjlighet att ta hand om hunden. 

Är det någon skillnad på stora och små hundar?

– Stora kanske är lite känsligare, men det som avgör är framför allt pälsen och hundens allmänna kondition, som om den är för fet, till exempel.

Trine Raustein påpekar att hundar faktiskt kan bli sjuka av annat även när det är varmt.

– Om hunden blir dålig när det är varmt ute betyder det absolut inte att man med säkerhet kan säga att den fått någon typ av värmeslag. Det kan också vara en kombination av värme och något annat.

Hon vill också ta upp ett annat sommarproblem. Algblomning.

– Man ser inte på algerna om de är farliga, därför ska man undvika att hundar badar där det är algblomning eller dricker vattnet – och om de badar, skölj av dem algerna, säger Trine Raustein.

undefined
Trubbnosiga hundar får det särskilt jobbigt när sommarvärmen slår till på allvar.
undefined
De trubbnosiga hundarna har problem med värmeregleringen, förklarar Trine Raustein, som är veterinär hos Din Veterinär Smådjurspraktiken.
Länsstyrelsens råd

Om du är orolig för någon annans hund:

Ser du en hund som sitter instängd i en varm bil och flåsar, försök att snabbt hitta ägaren.

Står bilen utanför ett varuhus, butik eller liknande affär, ta registreringsnumret på bilen och be personal ropa ut i högtalare och söka ägaren.

Står bilen utanför ett hus eller hus med lägenheter, plinga på och fråga ägaren.

Kontakta Transportstyrelsen för att få fram ägaruppgifter på fordonet. Skicka in ett sms med registreringsnummer på fordonet till 71640.

Om du inte hittar ägaren och ser att hunden far illa i värmen, ring polisen på 114 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!