Här är felen som begåtts i Ornbrantaffären

Misstagen som Enköpings kommun begick i samband med Ulrika Ornbrants omställningsstöd är flera. Det är skälet till att det nu beslutas om att reglerna behöver ses över.

Misstagen som begicks i Ornbrantaffären är orsaken till att bestämmelserna och tolkningen av dem nu ses över.

Misstagen som begicks i Ornbrantaffären är orsaken till att bestämmelserna och tolkningen av dem nu ses över.

Foto: Anette Östlund

Enköping2023-09-05 19:00

Lång handläggningstid. 
Ulrika Ornbrant ansöker om omställningsstöd den 1 december 2022. Men det dröjer till minst den 25 maj innan ett beslut tas i frågan. Det sägs att man avvaktar en politisk uppdatering av bestämmelserna men dessa fattar kommunfullmäktige beslut om redan den 3 april.

Fel person tar beslut.
Det första beslutet om att det ekonomiska omställningsstödet ska betalas ut tas av kommundirektören. Denne saknar dock befogenheten att godkänna ansökan. Felet upptäcks och några dagar senare skriver HR-chefen under ett nytt godkännande. Hon är den som kommunstyrelsen har delegerat ansvaret till att bestämma om utbetalningen. 

Fel beslut tas. 
Trots att det är känt att Ulrika Ornbrant redan har ett arbete och därför inte kan vara aktivt arbetssökande godkänns hennes ansökan. 

Kriterierna för att få stödet uppfylls inte.
Både i ansökningshandlingen och beslutet om utbetalning framgår att omställningsstödet upphör om den sökande inte aktivt medverkar till att få ett nytt arbete. Ulrika Ornbrant vet redan att hon inte kan vara aktivt arbetssökande eftersom hon har ett arbete som hon är tjänstledig från.

Fel person tar beslut –  en andra gång.
Några dagar senare, den 5 juli, avbryts det ekonomiska omställningsstödet då HR-chefen konstaterat att Ornbrant inte uppfyllt kravet på att vara aktivt arbetssökande. I ett mejl får hon beskedet men också beskedet att hon får behålla de redan utbetalade pengarna, cirka 423 000 kronor. Enligt kommunstyrelsens delegationsordning har HR-chefen endast behörighet att besluta om utbetalning av omställningsstöd, inte att efterskänka pengarna.

Ingen återbetalning krävs.
Påståendet att det inte skulle gå att återkräva de utbetalda pengarna emotsägs bland annat av bestämmelserna om omställningsstöd och pension för förtroendevalda. Där står exempelvis att pengarna ska återbetalas om den förtroendevalda lämnat oriktiga uppgifter, underlåtit att fullgöra anmälningsskyldighet eller borde insett att utbetalningen var oriktig.

Formellt beslut saknas.
Mejlet till Ulrika Ornbrant med information om att utbetalningen stoppas men att hon får behålla de redan utbetalda pengarna grundas inte på något formellt utformas beslut, som det borde vara enligt reglerna. Uppgifterna finns endast i mejlet. När detta uppmärksammas gör man om mejlet till ett formellt beslut, bland annat för att det måste kunna överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!