E-P har tidigare skrivit om att Stora Coop har stora problem med gymnasieelever som kommer i klungor och snattar och stökar i butiken. Så pass mycket att butikschefen Magnus Engblom har skrivit ett öppet brev till elevernas föräldrar om problemet. Även andra butiker i närheten av skolor i kommunen har i olika grad problem med ungdomar som stökar.
På Ica Maxi, som har Kunskapsskolan i närheten, har man inte samma problem, under dagtid.
– Men däremot kommer ungdomar in och stökar under kvällstid. I samband med inventeringar har vi märkt att det är energidrycker som försvunnit, och ibland har vi tagit snattare på bar gärning, säger Maria Axner Elings, försäljningschef.
Hur hanterar ni när det händer?
– Man får ha en dialog med dem, och säga åt dem att det är en butik, och att det inte bara är de som är i butiken.
Willys, som också ligger i närheten, har inte haft några egentliga problem med skolelever.
– Ibland blir det stökigt, men det är inget vi upplever som något större problem, och inte något som vi tycker är kopplat till skolan, säger Jaana Berglind, butikschef.
På Ica Supermarket Westerlund, som ligger i närheten av Enöglaskolan, har man inte heller problem i samma omfattning som på Coop.
– Jag har sett hur det är på Coop. Vi har också problem, men inte i de nivåerna. Det är inte så allvarligt hos oss, säger Johan Lindblom,
Ica handlare.
– Så ser samhället ut, det är inte på grund av skolan, säger han.
En butik som tidigare haft problem med elever som kommer in och snattar är Ica Bergvreten, som ligger nära Bergvretenskolan. Där har man kommit tillrätta med de mesta av problemen. Tidigare kunde eleverna flytta på varor som då förstördes.
– Elever får bara komma in två och två under skoltid och på rasterna. Kommer de fler så skickar vi ut dem, säger Madelene Wallgren, butikschef.
– Vi har skapat en relation med eleverna, och har ett bra samarbete med både skolan och polisen. Vi ringer skolan direkt, och anmäler snatterier till polisen om vi ertappar dem. Är eleverna under 15 så kontaktar skolan och polisen föräldrarna. Det har hänt att vi har fått säga att de inte är välkomna in i butiken igen, om de inte själva inser att de gjort något fel.
– Att butiken är mindre gör att det är lättare att ha koll, för vi kan peka ut vilka som stökar, säger hon.
Ibland händer att det kommer in elever som är så unga som åtta, nio år, och snattar.
– De yngre kommer in efter skoltid. Då kan inte skolan göra någonting. Men vi är duktiga på att prata med dem om varför det inte är bra, att det är deras egen framtid som de förstör om de snattar, säger Madelene Wallgren.