En lycklig Joakim Persson tar emot på sin arbetsplats på S:t Iliansskolan. Hans första kapitelbok, "Vilken smash!", har nyligen släppts på Idus förlag.
Bakgrunden till boken är att Joakim upptäckte en vit fläck på den skönlitterära kartan.
– Jag insåg för snart ett år sedan att det inte finns något skrivet om badminton, berättar han.
Han hade fått i uppdrag att tipsa elever om lättlästa sportböcker inför sportlovet. Det hittade böcker om massor av sporter, som fotboll, parkour, karate, hästsport förstås, med mera, men inte en enda handlade om badminton.
Mot bakgrund av att Joakim spelade och tränade badminton i tio år under sin uppväxt i Eskilstuna kände han sig manad att skriva en bok i badmintonmiljö. Det finns trots allt runt 10 000 ungdomar som ägnar sig åt den racketsporten i Sverige. Satsningen bar frukt.
– Jag mitt livs första ja från ett förlag. I elva års tid har skrivit och skickat in manus till förlag. Jag har bara fått nej tidigare och aldrig fått någon feedback. Nu är jag så himla glad att jag aldrig gav upp, säger skolbibliotekarien och författaren.
En förklaring till framgången är ämnet badminton, vilket han har känsla för och kunskap om. Men boken är inte alls någon renodlad sportbok, utan också en vänskapshistoria där identitetsfrågor, jämställdhet och värdegrundsfrågor har vävts in.
– Man kan läsa den om man är intresserad av sporten, men man kan även läsa den om man inte alls är intresserad av badminton, förklarar han.
Målgruppen är barn mellan sju och elva år. Illustratören Marianne Sund har skapat bilderna i den mycket genomarbetade boken. Det var det åttonde utkastet från Joakims sida som gick i tryck. Han är nöjd efter den senaste genomläsningen och såg då varken några fel eller förbättringspotential.
Boken handlar om Nadir och Chloe, en ny elev i Nadirs klass. Den nya eleven visar sig vara smått mästerlig på spelet med fjäderbollen och dessutom cool och rolig att umgås med.
– Jag kände tidigt när jag skrev den att jag träffade rätt i berättelse och i ton. Det var ovanligt lättskrivet, säger Joakim.
Vad ska man tänka på när man skriver för barn?
– Det man ska tänka på är tilltal och språk, att det ska kännas äkta.
Där har Joakim en fördel i att han dagligen umgås med barn i yrket som skolbibliotekarie. Det gör att han är väl bekant med nutida barns värld och förstår den.