Det gäller den statistik som talar om var det finns flest fornlämningar i landet.
Den senaste, som tagits fram av Myndigheten för kulturanalys, presenterades på tisdagen. Gotland är i topp med 13 465 av de nära 300 000 fornlämningar som finns i landet. Uppsala ligger tvåa med 7 362 följt av Enköping med 6 187.
Räknar man med övriga kulturhistoriska lämningar är rangordningen densamma bland landets 290 kommuner, men vi får höja siffran för Enköping till 10048, Uppsala till 11443 och Gotland till 23993.
– Det finns skillnader över landet som, förutom historiskt marknyttjande, i viss mån kan bero på i vilken utsträckning inventeringar och arkeologiska undersökningar har genomförts, säger utredaren Malin Weijmer till nyhetsbyrån Sirén som sammanställt siffrorna.
När det gäller graden av inventering känns det som Enköping ligger väl framme med en rad synnerligen väl utredda centrala tomter.
Det kostar pengar, stora pengar. Senast i december kunde vi berätta att utgrävningarna vid Torggatan i samband med bytet av va-ledningar blev dyrare än beräknat. Utgrävningarna vid Statt kostade över 20 miljoner.
– Vi har en lag vi måste förhålla oss till. Men vid varje extrakostnad måste vi prioritera och om vi inte lade pengarna på arkeologi kunde vi göra annat för dem, sa kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund (M).
Han förklarade att han hellre vill se en statlig fond som bekostar arkeologiska arbeten vid byggen.