Den som vill känna extrem värme i Enköpings kommun ska hålla sig från badstränder.
Nej, platser som regementet och vid Martin&Servera i Annelund är varmast. Under åren 2017-2022 var det som allra varmast just där, 45 respektive 44 grader.
Badplatserna är svalare. Rekordnoteringarna är där:
Alstabadet 29 grader
Nylada 29
Mörtsjön 28
Bredsand 26
Koffsan 25
Kullabadet 25
Blåhäll, Härjarö 25
Äppelnäsgrundet, Härjarö 22.
Utomhusbadet i Fjärdhundra var varmare än Mälar- och insjöbaden, 30 grader.
Värmekartan visar annars att betydligt högre temperaturer uppmäts i södra Enköping än i norra.
Minst fem platser har haft över 40 grader sedan 2017. I Långerud (Lillkyrka) har 41 grader uppmätts, Tjulsta 40, Lötsberga 40, Svinnegarn 40 och Kärrby 40.
Varmast norr om motorvägen var det i Jung, 37 grader.
Centralt var det som varmast vid Paushuset, 39 grader, och på Torget, 38 grader.
Allt detta och mycket mer kan ses på sidan https://geovis-msb-vk.metria.se/
Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som på karta visar var det varit varmast under somrarna.
Med hjälp av yttemperaturdata från satelliter kan de maximala marktemperaturerna under åren 2017-2022 visas, berättar Cecilia Alfredsson på MSB.
Kartorna har tagits fram för att ge ett övergripande planeringsunderlag för att identifiera var höga temperaturer är vanliga inom ett län eller kommun.
De kan också visa var klimatanpassningsåtgärder kan behöva vidtas, bland annat för att skydda samhällsviktiga verksamheter mot höga temperaturer.
Så hur gör till exempel militären? 45 grader varmt – kan man ha övningar då?
– Väder, oavsett årstid, är något vi alltid måste förhålla oss till i planering och genomförande. Att kunna hantera både hög värme och extrem kyla ingår i både utbildning och övning, säger Sara Svallin, kommunikationschef.
Ledningsregementet har tidigare haft personal både i Afghanistan och Mali och enligt Sara Svallin är konsten att hantera hög värme viktig grundkunskap.
– Vid specifikt höga temperaturer handlar det oftast om pauser, vätskeintag och att generellt vara uppmärksam på allmäntillståndet, säger hon.
Behöver ni anpassa era övningar på grund av värmen?
– I nuläget är det inte värmen i sig utan primärt torkan som påverkar våra planerade övningar där vi behöver anpassa oss på grund av brandrisken i skog och mark. Kopplat till det har vi också sett över vår beredskap att stödja samhället vid behov.