Här är de populäraste programmen på gymnasiet

Ekonomiprogrammet är populärast, följt av samhälls och teknik när niorna i Enköping väljer till Westerlundska gymnasiets program.

Vad ska de blivande eleverna och studenterna på Westerlundska gymnasiet välja för program. Första ansökningsomgången är genomförd.

Vad ska de blivande eleverna och studenterna på Westerlundska gymnasiet välja för program. Första ansökningsomgången är genomförd.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2023-02-18 12:00

Första ansökningsomgången till gymnasiet till höstterminen i år är genomförd. Det är utefter de ansökningarna som gymnasieskolorna planerar nästa läsår. Det slutgiltiga gymnasievalet äger rum i vår med sista ansökningsdag den 3 maj.

408 elever i årskurs nio i Enköping har sökt till Westerlundska gymnasiets olika program.

Bland de högskoleförberedande programmen är ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet populärast. 81 elever har valt ekonomi som förstahandsalternativ. 75 har valt samhälls.

Teknik- och naturvetenskapsprogrammen har fått 63 respektive 38 förstahandsansökningar.

Estetiska programmet har fått 8 ansökningar. Till dem kan de 7 elever som har valt nyheten särskild variant musik (teknik-, naturvetenskap-, samhällsvetenskaps- eller ekonomiprogrammet med musikinriktning) adderas.

När det gäller yrkesprogrammen har 30 valt el- och energiprogrammet i första hand. 28 har valt bygg- och anläggningsprogrammet. Fordon- och transportprogrammet har fått 24 förstahandsansökningar.

18 har valt vård- och omsorgsprogrammet och 16 har valt barn- och fritidsprogrammet. Försäljning- och serviceprogrammet har fått 14 ansökningar medan restaurang- och livsmedelsprogrammet har lockat 13.

– Jag har räknat ut att det är ungefär 75 procent av eleverna i grundskolorna i Enköping som har valt oss i första hand genom åren. Vi jobbar för att det ska bli en högre andel som väljer oss, berättar Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet.

– Nu kommer vi att analysera det här och planera inför nästa läsår. Sedan blir nästa sökomgång i vår vårt facit, säger han. 

Bland de 408 sökande niorna saknar i nuläget hela 94 elever behörighet för att komma in på sina förstahandsval.

Men Daniel Hellström räknar inte med att få så många elever till introduktionsprogrammet, för elever som saknar behörighet till nationellt program. Tidigare år har situationen förbättrats från höstbetyg till slutbetyg. Andelen obehöriga elever har sjunkit betydligt när de väl har fått sina slutbetyg.

– Historiskt sett vet vi att vi brukar få mellan 30 och 50 elever i årskurs ett på introduktionsprogrammet. 94 elever kommer inte att vara obehöriga till sitt förstahandsval i juni. Det sker inte, säger han. 

Siffrorna gäller enbart elever i årskurs nio som är skrivna i Enköping. Elever från andra kommuner som har valt Westerlundska ingår inte i underlaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!